Nyit a pécsi állatkert

Két év után május 20-án kinyit a megújult állatkert Pécsett, amelyet elsőként a város általános iskoláinak elsősei nézhetnek meg.

  A teljes egészében uniós forrásból, mintegy 1,8 milliárd forintból megújult, új elemekkel bővült zoo számos újdonsággal várja a látogatókat. Néhány évvel ezelőtt, még a bezárás, a felszámolás fenyegette a vadas parkot, ugyanis a szigeteletlen állatkifutók veszélyeztették a város ivóvízbázisát, a Zöldhatóság jóindulatán múlott, hogy még néhány évig működhetett, amíg sikerült a korszerűsítéshez szükséges forrásokat a városnak előteremtenie. Ugyan több alkalommal is próbáltak pályázati úton forrásokhoz jutni, azonban a városnak a beruházás költségeinek felét saját forrásból kellett volna előteremtenie.

 A beruházás eredményeként nemcsak a kifutók alászigetelését oldották meg, de új fogadóközponttal is gazdagodott az állatkert, ökoturisztikai parkot alakítottak ki benne, ami lehetőséget teremt a Mecsek és környéke állat- és növényvilágának bemutatására is.

  A fogadóépületben kapott helyet a korábban a Munkácsy utcában működő Akvárium-terrárium. A földszintjén az akváriumi rész édesvízi és tengeri állatvilágával, az emeleten pedig a terrárium. E mellett rendezvény és oktatótermet is kialakítottak benne.

 Az felújításnak köszönhetően szinte az összes korábbi helyszín új arculatot kapott. Az állatkerti részen állatsimogató és madárröpde, majomház, nagymacska ház, ragadozó és vízilóház, Afrikai kifutó, krokodilház, fóka medence, csimpánz kifutó épült. Számos új állat is érkezett, egyebek mellett puma, fóka, cápa, bengáli tigris, krokodil, leopárd, varacskos disznó, gyűrűsfarkú maki, zebra- és szirti cápa, hiúz, oroszlán, ormányos medve, kaméleon és fapiton, valamint ragadozó madarak.

 Az állatkert a hétvégén – május 21-én és 22-én – 9 órakor nyitja meg kapuit  és este 19 óráig  fogadja a látogatókat. A pénztár is csak 18 órakor zár be, így  még azok is megnézhetik, akiknek csak késő délután lesz erre idejük. Ezen a két napon a tizennégy év alatti gyerekek ingyenesen léphetnek be az állatkertbe, a 14 év felettieknek és a felnőtteknek pedig egységesen 1500 forintba kerül a belépőjegy.

  Ezen kívül a belépésre jogosító karszalagot a város négy pontján feállított mobil árusítóhelyeken – az uránvárosi, a kertvárosi és a gyárvárosi buszvégállomáson, valamint a Jókai u. – Kálvin u. – Vasút utca által határolt területen, a MÁV-pályaudvarral szembeni parkolóban – is meg lehet vásárolni. Ezekről a helyekről indulnak majd félóránként a Buszozoo  névre keresztelt karszalaggal ingyenes igénybe vehető buszjáratok is.

  Az állatkert 2014-es bezárásakor megtartott Búcsúzoo-programon regisztráltak a nyitás hétvégéjén pedig ingyen tekinthetik meg az új parkot. Az állatkertről bővebben ITT olvasható.

 

 


Hasonló cikkek