Nyugdíj előtakarékossági számla vagy önkéntes nyugdíjpénztár – Melyikkel járok jobban?

Manapság már egyáltalán nem irreleváns a jövőnkre gondolva valamilyen nyugdíj előtakarékossági lehetőséget választanunk. Ehhez ma már számtalan konstrukció és forma áll rendelkezésünkre. Ráadásul nyugdíj előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjpénztár azon típusok közé tartoznak, amelyeket az állam 20 százalékos adójóváírással támogat. Melyiket válasszunk tehát az itt tárgyalt két lehetőség közül? Járjunk utána!

NYESZ és ÖNYP – miben különböznek?

A fent említett két nyugdíj előtakarékossági forma között jelentős különbségek vannak. Viszont abban hasonlóak, hogy az állam mindkettőt elismeri. Tehát mindkettő esetében megkapjuk a 20 százalékos adójóváírást. Ezen felül mind a kettő viszonylag rugalmas lehetőségeket nyújt a pénzügyeink befektetéséhez. Ha pedig a különbségeket nézzük, akkor az első, legszembeötlőbb eltérés, hogy a NYESZ, azaz a nyugdíj előtakarékossági számlát teljes mértékben nekünk kell kezelni. Vagyis mi választjuk meg a portfóliókat, állítjuk össze a benne szereplő értékpapírok típusait, valamint mi leszünk azok is, akik a tőzsdén adják és veszik ezeket. Szabadon dönthetünk mikor, milyen értékapapírokat veszünk vagy valutát váltunk át. Továbbá kívül a befizetések összegét és idejét is kizárólag mi szabjuk meg. Olyan ez kicsit mintha kapnánk egy teljes kezelőfelületet a nyugdíj előtakarékosságunk hozamának dúsítására, ám ebbe rajtunk kívül senki sem szólhat bele. Ezzel szemben a ÖNYP, vagyis az önkéntes nyugdíjpénztár szakavatott pénzügyi szakemberek által működtetett, előre kész portfóliókat kínál. Mi ezekből választhatunk, és ennek fejében a nyugdíjpénztár szakemberei fogják helyettük megforgatni a pénzünket – pontosabban a tagdíj befizetéseinkből álló összegeket. Ez azt jelenti, hogy nekünk tulajdonképpen csak csatlakoznunk kell valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárhoz, és kiválasztanunk a számunkra megfelelő portfóliókat hozzá. A kiválasztásban természetesen szintén segítenek nekünk a szakemberek. Ha viszont mindez megtörtént, tulajdonképpen semmi dolgunk, kivéve ha olyan módszert választunk, ahol mi magunk szeretnénk eldönteni mikor melyik portfóliókat váltogatjuk. Ez a fajta nyugdíj előtakarékosság tehát jóval kevesebb odafigyelést és szaktudást kíván. A másik nagy különbség a két lehetőség között, hogy az ÖNYP hozamai tíz év leteltével felvehetőek, vagyis nem kell megvárnunk mindenáron a nyugdíjas éveinket. Ez remek lehetőség azok számára is, akik fiatalként mondjuk házat szeretnének vásárolni a tíz év lejárta után. Ugyanakkor az ÖNYP csak korlátozott hozam lehetőségekkel rendelkezik. Bár a NYESZ kíván némi szakértelmet a pénzügyek területén, viszont akár egészen komoly, 10 százalék feletti hozamokat is megcélozhatunk vele. Ezt viszont csak és kizárólag a nyugdíjazásunkkor vehetjük fel, vagy ha felbontjuk a számlát. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál a pénztártól való kilépés nélkül vehetünk fel hozamokat tíz év után, viszont itt átlagosan 2-6 százalékos hozamot produkálhat a befektetésünk, attól függően milyen kockázatú csomagot választunk.

Kinek melyiket érdemes választania?

 

A nyugdíj előtakarékossági számla főleg azoknak való, akik valamennyire már jártasak a pénzügyek világában. Továbbá azok is megpróbálkozhatnak vele, akiket érdekel ez a világ és egyébként is megtanulnák a különféle fogásait. Ezen kívül mivel folyamatosan figyelni kell a számlára – követni a különféle gazdasági és tőzsdei változásokat – ezért azt is szükséges bele kalkulálni, hogy a szakértelem mellett gyakran elég időigényes lehet a számla kezelése. Ez sajnos elengedhetetlen, ha valóban komoly hozamokat szeretnénk elérni vele. Az önkéntes nyugdíjpénztár azonban egy bárki számára elérhető megoldás. Itt nincs szükség különösebb szakértelemre ahhoz, hogy megfelelően kiválasztott portfóliókkal képviseljék a befektetéseinket, hiszen azt a pénztár szakemberek teszik majd meg helyettünk. A belépéskor közérthető és pontos információkat kapunk arról is, hogy melyik konstrukció lehet a legmegfelelőbb számunkra. Ráadásul itt a tagdíj befizetésén kívül túl sok teendőnk nincs. Ezért ez a típusú előtakarékosság bárki számára ajánlott, aki szeretne gondoskodni a nyugdíjas éveiről. Ezen kívül a már említett módon akár a nyugdíjazás előtt is kivehetjük a hozamainkat, vagyis egyéb megtakarításokra is használható. Tehát az önkéntes nyugdíjpénztár egy kényelmes és praktikus megoldást jelent a stabil megtakarításhoz, még a pénzügyi világ laikusai számára is. Ha pedig még többet szeretnénk tudni, akkor érdemes átfutni a Grantis nyugdíj előtakarékosságokról szóló útmutatóját.

 

 


Hasonló cikkek