Önkéntesek gyomlálták ki a kecskeméti Rózsakertet

Segítő kezek a megtisztulásért.

Civil kezdeményezésre 2021 az Önkéntesség Magyarországi Éve, ez a hét pedig a Föld napjához kapcsolódva környezetvédelmi tematikus hét. Ennek apropóján hétfőn közel harmincan szépítették a kecskeméti Rózsakertet.

Az országos programsorozat célja az önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül végzett munka, segítségnyújtás népszerűsítése, sok egyesület, alapítvány, vállalat és önkormányzat jelezte csatlakozását. Kecskemétről aktívan részt vesznek benne a Hírös Cédrus Egyesület és a CédrusNet program önkéntesei.

Ők egyébként is folyamatosan gondozzák a Boldogasszony téren lévő Rózsakertet, hétfőn délutánra pedig egy nagyobb kertészkedést hirdettek meg.

Elsősorban az ágyásokat gyomlálták ki és az eldobált szemetet szedték össze. Az idősek mellett több unokát, és tinédzsereket is láttunk, akik a kötelező közösségi szolgálatukhoz szükséges óráikat gyarapíthatták a kerti munkával. Farkasné Prepszent Tünde, a CédrusNet irodavezetője elmondta: alakulóban van a rózsakerti Cédrus-kör, ahová várják még a magukban kedvet és erőt érző érdeklődőket. A metszést vagy a tápanyagpótlást továbbra is szakemberek tanácsai alapján végzik el, a kertet megálmodó és megalapító Hegedűs Ágostonra bátran támaszkodhatnak bármilyen kérdés esetén.

„Szeretnénk élettel megtölteni a Rózsakertet, és szervezni például kóruskoncerteket, festőtanfolyamot vagy istentiszteletet.” – mondta az irodavezető.

Szóba került a rendszeres rongálás, szemetelés is, amely nagy szomorúságot okoz a zöld oázis gondozóinak és nyugalomra, kikapcsolódásra, szépre vágyó látogatóknak. Legutóbb az információs táblát és állványát törték össze a vandálok, korábban az egyik padot tették tönkre. Gyakran a lugasokban üdítős palackok, sörös dobozok és tucatszámra cigarettacsikkek hevernek, nemrég pedig egy farmernadrágot is találtak itt. Térfigyelő kamera egyébként van a közelben, remélik, hogy előbb-utóbb érvényesül a visszatartó ereje – írja a BAON.hu.

Révhegyi Andrea

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket:


Hasonló cikkek