Orrot növesztett egy nő hátán az őssejt terápia

orr nőtt őssejtbúl egy női háton_640x282

A kísérlet a részleges sikerek mellett egy nem kívánt mellékhatást is okozott a résztvevők egyikén.

Csaknem nyolc év telt el azóta, hogy egy portugál klinikán kísérleti jellegű beavatkozást végeztek el húsz, súlyosan mozgáskorlátozott személyen. A végtagjaikban, illetve a törzs alsó részében minden érzékelést elvesztő betegek némelyike jóleső érzéssel nyugtázhatta, hogy részlegesen sikerült helyreállítani a fizikai sérülés által okozott érzékvesztést, ám egyikük évekkel később furcsa melléktünetet tapasztalt.

A New Scientist cikkében arról olvashatunk, hogy az amerikai nő hátán az őssejtek beültetését követően (több év elteltével) egy második orr nőtt ki, amely idővel komoly fájdalmat okozott. Az összefüggés egyértelmű, hiszen az eredeti kísérletben az orrszövetből származó mintákat alkalmaztak, ezeket pedig a gerinc alsó táján ültették be, abban a reményben, hogy az őssejtek olyan idegsejtekké alakulnak majd át, amelyek segítenek helyreállítani a végtagi érzékelést. Ahogy azt említettük, ez néhány beteg esetében részleges sikert hozott, ám a szóban forgó nő nemrég kénytelen volt egy újabb sebészeti beavatkozáson átesni.

A mintegy 3 cm hosszúságú kinövés nem volt rákos daganat, közvetlen életveszélyt így nem jelentett, ám a szakemberek számára egyértelművé vált, hogy az orrváladékhoz hasonló folyadékot termelt, illetve próbált meg üríteni, ez okozta a gerinctáji fájdalmakat. A kinövést műtéti úton eltávolították, elméletileg ez már nem okozhat további bonyodalmakat, ám az eset józanító hatással lehet a szakmára, valamint azon magáncégekre, akik a nem kellően tesztelt terápiákat alkalmazzák, illetve népszerűsítik a potenciális páciensek körében. Hasonló esetek már korábban is előfordultak, egy másik nő például egy új csontot növesztett az arcán, ami már a szemét is veszélyeztette, ezt szintén műtéti úton kellett eltávolítani.

Érdekes módon a tengerentúlon a szabályozó hatóság – az FDA – ezen eljárásokkal szembeni intézkedései a betegek ellenállásával találkoznak, akik hajlandóak vállalni a kellően fel sem mért kockázatokat. Úgy tűnik, hogy további elrettentő hatású esetre lesz szükség, hogy ez az ellenállás némileg gyengüljön.

Forrás: sg.hu


Hasonló cikkek