Pécs büszkesége – Világon is egyedülálló a visszajátszó orgona!

Nem kis képzelőerő kell ahhoz, hogy valaki maga elé tudja idézni azt a pillanatot, hogy megnyom egy gombot, s orgonista nélkül felcsendül a templom orgonáján Bach egyik műve.

  Tizenhét év fejlesztőmunkájának, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán oktató programozó, villamosmérnök és orgonaépítő mester közös gondolkodásának eredményeként született meg a visszajátszó orgona, ami egyedülálló élményt nyújt a templom látogatóknak, turistáknak és zeneszeretőknek egyaránt. A világon is egyedülálló okos orgona tabletről is vezérelhető, sok műveletet – sípok megszólaltatása, regiszterek és manuálok működtetése – egyszerre, párhuzamosan képes elvégezni.

 Zidarics Zoltán programozó, Brenner Csaba és Máthé Kálmán villamosmérnökök, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft., valamint Végh Antal orgonaépítő mester közös gondolkodásának eredményeként született meg a pécsi Székesegyház különleges orgonája. Az Angster orgonagyárban 1887-ben készült, 2005 és 2007 között felújított elektromos vezérlésű hangszerek királynőjén 6101 síp 81 regiszter és 4 manuál segítségével csendülnek fel a dallamok.

 Az orgonába beépített visszajátszó rendszer digitálisan rögzíti az orgonista által leütött hangokat, az orgona állapotait, ezért akkor is a sípok szólnak meg, ha nem ül a hangszer előtt senki sem, olyan élményt nyújt, mint amikor orgonista játszik rajta.

 Magát a hangszert számítógéppel kötötték össze, s az egész vezérlőelektronikát elrejtették egy szekrényben. A rendszer tablettel működtethető, így a székesegyház bármely pontjáról maguk a turisták választhatják ki egy lista alapján – amelyen elsősorban Bach művei szerepelnek -, hogy melyik darabot szeretnék hallani.

 A rendszer megalkotóit már a budapesti fasori templomból is megkeresték, hogy ott is építsék ki a visszajátszó szerkezetet. Ott még modernebb technikát alkalmaznak, a vezérlés androidos alapú, ami okostelefonokkal, tabletekkel irányítható.

 


Hasonló cikkek