Pécs: Elbontották a palánkokat

Befejeződött az egykori Magasház területrendezése. Elbontották a palánkokat, a város lakói szabadon használhatják ezentúl az üresen maradt telket.

 A tervek szerint az egykori Magasház helyén parkot alakítanak ki, amelyhez a gyalogutakat a szerint alakítják ki, ahogy azt maguk a városlakók létrehozzák, segítve ezzel is a parképítők munkáját, akik ez alapján tervezhetik majd meg a fák, a bokrok és a virágágyasok között húzódó gyalogösvényeket.

 Mint a terület önkormányzati képviselője, Fazekas Orsolya elmondta, nemcsak Pécsett, de más városokban is az látható, hogy az ott élők rendszerint nem azokat a sétautakat használják, amelyeket a tervezőasztalon a parképítők elképzeltek, hanem egy a számukra sokkal jobbnak ítélteket. Ennek jegyében született meg az ötlet, hogy még mielőtt munkába állnának a Magasház helyén kialakítandó park tervezői, maguk az itt élők alakítsák ki ezen utak nyomvonalait.

 Jelenleg ugyan a termőfölddel feltöltött telek még  a bontás során  használt sok víz miatt nem járható. Azonban a következő hetekben, hónapokban – az időjárástól függően – minden bizonnyal sokan mennek majd át rajta, lerövidítve ezzel az útjukat a közelben található óvoda és boltok felé. A kitaposott ösvények pedig jól jelzik majd, hogy a leggyakrabban erre járók merre veszik útjukat.

 A környéken élők megkérdezésével ősszel lezajlott Magasház konzultáción kapott javaslatokat figyelembe véve valósulnak meg beruházások az egykori szellemház helyén, mintegy 3400 négyzetméteren. Mint kiderült, a legtöbben azt szeretnék, ha Magasház néven pihenő parkot és játszóteret alakítanának ki, valamint sokan támogatták a Magasház Emlékmű felállítását is.

 A még ebben az esztendőben megkezdődő fejlesztések megvalósítására már rendelkezésre áll 134 millió forint.

 


Hasonló cikkek