Pécs – Tavasz a nemzetköziség jegyében

 A Pécsi Tudományegyetemen százöt országból érkezett több mint 3800 külföldi hallgató tanul.    

  Az egyetem alapításának 650 éves jubileumi programsorozatának keretében megrendezésre kerülő, három hónapon át – március, április, május – tartó Nemzetközi Tavasz eseményfolyam  elsődleges célja, hogy kulturális rendezvények, személyes találkozások,  kiállítások, koncertek segítségével a város lakói is képet kaphassanak Ázsia, Észak-Amerika, Afrika, Európa és Latin-Amerika országairól, megismerkedhessenek az ott élők mindennapjaival, kultúrájával. A programokat az egyetem Külügyi Igazgatósága a PTE kutatóközpontjaival, tanszékeivel, valami kilenc nagykövetséggel, több külföldi kulturális intézettel közösen szervezi.

 Az Ázsia Napok  keretében India, Irán, Indonézia, Kína és Mongólia kerül a középpontba. Az érdeklődők egyebek mellett a hagyományos kínai orvoslásban használt gyógynövényekről azok az egészség megőrzésében játszott szerepükről tudhatnak meg többet.   A perzsa újév (Noruz) hagyományával pedig az  iráni hallgatók ismertetik meg a város lakóit,  akik elkészítik az újévi asztalt, ami március 21-től tizenhárom napon át lesz  látható. A Kossuth téren felállításra kerülő mongol jurta (Ger) megnyitóján pedig hagyományos mongóliai hangszerek szólalnak majd meg.  A Művészetek és Irodalom Házában  pedig Indonézia csodás, egzotikus világát idézik meg  indonéz táncosokkal, zenészekkel, ételkóstolóval.

 Az Észak-Amerikai Napok részeként számos kanadai tanulmányi lehetőséggel ismerkedhetnek meg a pécsi diákok, valamint az egyetemen előadást tart Isabelle Poupart kanadai nagykövetasszony is.  Az Amerikai Nagykövetség jóvoltából  pedig ingyenes koncerten lép fel a Balázs Elemér Group a Zsolnay Negyedben, s hozza el  az 50′-es, 60′-as évek jazzmuzsikáját Pécsre.

 Az Afrika Napok programjában lehetőség nyílik dob- és tánctanulásra is az African Nighton, amelynek része lesz egy  táncbemutató is. A Magyar Afrika Társaság  pedig előadások és egy könyvbemutató segítségével mutatja be az afrikai orvos-missziók és az önkéntes munka nehézségeit és örömeit. E mellett lesz tanzániai zenei bemutató, afrikai hajfonás és arcfestés is, amelyre a gyerekeket is várják. Az  Afrikában járt pécsi fotósok képeinek segítségével pedig bárki  bepillantást nyerhet a kontinens mindennapjaiba. Klotz Mihály maszájokról készített képeit pedig a Zsolnay Negyed Kemence Galériájában lesznek majd láthatók.

 Az április végén megrendezésre kerülő  Európa Napok egyik legérdekesebb programjának a svéd, a norvég és a dán nagykövetség segítségével megszervezett Skandináv Filmhét ígérkezik.  Az orosz  hét keretében  pedig lesz egyebek mellett különleges bábelőadás és játékkiállítás, s bemutatkozik a szláv nyelvterületet képviselő  Újvidéki Egyetem is.

   A Latin-Amerikával való megismerkedésre a közel húsz éves múltra visszatekintő Ibero-Amerika Hét ad lehetőséget, amelynek keretében nemzetközi tudományos konferenciát is szerveznek, de sor kerül az elmaradhatatlan Fiesta Latinára is, ami a hagyományokhoz híven most is minden érdeklődő számára nyitott lesz.


Hasonló cikkek