Pécs – Volt egyszer egy Fema…

Pécs újabb jellegzetes épületét, a Fema bevásárlóközpontot érte utol a végzete. Ma már csak a ledarált betontörmelék hegyek emlékeztetnek az egykor nagy forgalmat lebonyolító kereskedelmi központra.

 A három éven át 1988 és 1991 épült bevásárlóközpont volt lényegében az első pláza hazánkban. A német befektetők, elsősorban Pécs testvérvárosa, Fellbach vállalkozóinak támogatásával,valamint állami és magántőkéből megépült hármas tagolású Kistelegdi István és Szilágyi Sándor tervei alapján készült autós bevásárlóközpont már építészetileg is egyedinek számított. Nagy galériás eladóterét és fedett bevásárló utcáját, kupolás közösségi tér kapcsolta össze. A nagy élelmiszer és ruházati bolt mellett, számos kisebb-nagyobb üzlet várta nemcsak a pécsieket, de a távolabbról érkező vásárlókat.

 Igazi virágkorát a horvát bevásárló turizmus idején az 1990-es években élte. A délszláv válság és a kupolás csarnok tetejének leégését követően kezdődött el a hanyatlása. A hosszan elhúzódó felújítási munkák miatt visszaesett a forgalma, majd a környéken felépült hipermarketek végképp ellehetetlenítették a helyzetét. Öt évvel ezelőtt, 2011-ben valamennyi boltja bezárt. Esély sem volt arra, hogy újra élet költözzön a falai közé miután végleges bezárását követően szinte mindent, ami mozdítható volt széthordtak. Az épület nagy része 2013-ban ismét leégett.


Hasonló cikkek