Platón a harmadik hullám Németországban?

Az utóbbi napok járványügyi adatai alapján úgy tűnik, hogy sikerült megtörni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) harmadik fertőzéshullámát Németországban – mondta a szövetségi egészségügyi miniszter pénteken Berlinben.

Jens Spahn a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetőjével tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a fertőzésgyakoriság, a napi új fertőződések száma és a napi halálesetek száma elsősorban a lakosság felelősségteljes magatartása révén csökken. Az RKI kimutatásai szerint a járványügyi adatok tizenegy napja folyamatosan javulnak, és azt jelzik, hogy a harmadik hullám alacsonyabban tetőzött, mint a második.

Ugyanakkor Lothar Wieler, az intézet vezetője a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy továbbra is szükség van járványügyi korlátozásokra, nélkülük 4 körül lenne a vírus reprodukciós aránya, vagyis minden 100 fertőzött átlagosan 400 embernek adná tovább a kórokozót. Spahn aláhúzta, hogy nem szabad elsietni a korlátozások lazítását, a következő három-négy héten még nagy óvatossággal és körültekintően kell viselkedni.

A SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) elleni oltási kampánnyal kapcsolatban kiemelte: külföldi példák azt mutatják, hogy magas átoltottsági arány mellett is kialakulhat egy újabb, negyedik fertőzéshullám, ha túl korán lazítják a vírus terjedésének lassítását szolgáló korlátozásokat. Wieler elmondta, hogy 80 százalékos átoltottsági arány szükséges a vírus terjedése feletti ellenőrzés megszerzéséhez, de ebben az esetben is lennének kisebb helyi járványkitörések.

Németországban az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. Csütörtökig a lakosság 31,5 százaléka – 26 205 337 ember – kapott legalább egy adagot valamelyikből. Teljes oltással 7 360 108 ember, a lakosság 8,8 százaléka rendelkezik.

Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az európai uniós forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Németország ebben az esetben valószínűleg 30 millió adag Szputnyik V vakcinát vásárolhat. Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

  Az RKI pénteki adatai szerint a legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság – a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma – országos szinten 125,70-en áll, jelentősen csökkent az egy héttel korábbi 153,40-hez képest.

A minden korábbinál szigorúbb szabályokat – például az oltással nem rendelkezőknek és a fertőzésen át nem esett embereknek éjszakai kijárási korlátozásokat – előíró úgynevezett vészfékrendszert akkor lehet leállítani egy közigazgatási egységben (járásban, városban, nagyvárosi kerületben), ha helyi szinten tartósan – három napig folyamatosan – 100 alatt van a hétnapi fertőzésgyakoriság. A 412 közigazgatási egység közül 144-ben volt tartósan 100 alatt ez a mutató pénteken.

Az RKI pénteki összesítése szerint az utóbbi 24 órában országszerte 18 485 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez több mint 25 százalékos csökkenés az egy héttel korábbi 24 329-hez képest. Az új esetekkel együtt 3 491 988 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 284-re csökkent az egy héttel korábbi 306-ról. Az új halálesetekkel 84 410-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek