Porosenko terve. Korai még Zelenszkijt ünnepelni?

Petro Porosenko stábja kemény harcra készül Zelenszkij ellen. Annak dacára, hogy a szociológiai felmérések nem a jelenlegi elnök támogatottságát igazolják, Porosenko két héttel a választások második fordulója előtt szeretné megtörni ellenfele kampányának sikerességét. Porosenko kész Zelenszkij játékszabályait követni, ezzel demonstrálva, hogy képes a változásra – írja a Liga.net

Első lépés: hibaelemzés

«Ellenfeleink forgatókönyvét megakadályoztuk. Azt akarták elérni, hogy Porosenko ne jusson be a második fordulóba. De bejutott” – nyilatkozta a Liga.net-nek az elnöki stáb szóvivője, Oleg Medvegyev.

Az ő szempontjukból mindenképp negatívum Zelenszkij kettős hendikepje. És a kampánystáb úgy hiszi, hogy Porosenko meghallotta a nép szavát. Kudarcként értékelhetik a nyugat- és közép-ukrajnai megyékben tapasztalt alacsony támogatottságot is.

«Néhány régió csalódást okozott. Elsősorban a nyugati megyék (Ivano-Frankivszk megye, ahol J. Timosenkóra szavaztak a legtöbben). Súlyos csapás az, ami Vinnyica megyében történt (Zelenszkij szerezte meg a szavazatok többségét)» — foglalták össze Porosenkó stábjában. Csak Lviv és Ternopil megyében sikerült megszereznie az első helyet.

Kellemetlen meglepetés ugyanakkor a katonai szolgálatot teljesítők körében tapasztalt támogatottsága. Porosenko és Zelenszkij népszerűsége szinte egyenlő azokban a kaszárnyákban, melyek a fegyveres konfliktus területén találhatóak. Porosenko csapata úgy hiszi, hogy ez a jelenség szorosan összefügg az ukrán haderőben tapasztalt visszaélések kapcsán felélénkült újságírói oknyomozó tevékenységgel.

Előre Zelenszkij ellen!

Saját helyzeti előnyét felismerve Porosenko elnökjelölti vitára hívta Zelenszkij. Ellenfele színpadias gesztussal elfogadta ugyan a kihívást, de azt a kijevi Olimpiai Stadionban tartaná. Porosenko némileg meglepő módon belement a játékba. Ezzel viszont vállalta azt, hogy az ellenfél térfelén játszik. Most azt a tételt igyekszik bizonyítani, hogy elnöknek lenni munka és nem showműsor.

Porosenko most arra törekszik, hogy Zelenszkij számára kellemetlen helyzetet teremtve komoly politikai vitára kényszerítse, ahol viccelődésnek helye nincs. Ezt a gondolatot próbàlja kommunikálni a kalandvágyó fiatalok felé is. Mozgásba lendült saját Telegram-csatornáján, ahol feliratkozóinak azt a feladatot adta, hogy mindenki hívja meg öt barátját a közösségbe.

Ezen kívül mozgósítanák a nyugat-ukrajnai szavazókat, akik változtatni tudnának a jelenlegi mutatókon. Úgy vélik, Zelenszkij felfedezése az ő malmukra hajthatná a vizet. Medvegyev meggyőződése szerint: «A mozgósítás ereje az az eredmény, ami önmagáért beszél». Mindazonáltal az elnök továbbra is Timosenkó és Hricenko retorikáját követve szubvenciót, nyugdíjemelést és gázárcsökkentést ígér.

«Mindazok voksára számítunk, akik az első körben nem a vicc kedvéért szavaztak”

Porosenkó tábora ugyanakkor előrebocsátotta, hogy a két forduló között változtatnak a szakembergárdán, s ez talán javíthat népszerűségi mutatókon. További információk szerint megtiltaná az ukrán—orosz repülésügyi megbeszélést (az ok Jurij Bojko és Viktor Medvedcsuk moszkvai kiruccanása). Ezzel együtt hazugságvizsgálatot rendelne el a VPK vezetői számára, válaszul az ukrán hadászati felszerelésekkel kapcsolatos botrányra.

«Mindazok voksára számítunk, akik az első körben nem a vicc kedvéért szavaztak» — nyilatkozta Medvegyev. Porosenko stábja tárgyalásokat kezdene minden hazafias érzelmű jelölttel. Emellett emlékeztettek arra is, hogy a szavazópolgár nem rabszolga, paranccsal nem mozgósítható. Ugyanakkor azt a tényt, hogy Timosenko és Hricenko nem támogatja az elnököt nyilvánosan, nem fogják fel tragédiaként. Meggyőződésük, hogy Porosenkónak több tartaléka van, mint Zelenszkijnek. Még akkor is, ha a szociológusok ezzel nem feltétlenül értenek egyet…

Forrás: karpatinfo.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hasonló cikkek