Porosenko: Ukrajna támogatja az ENSZ reformját

Ukrajna támogatja az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) megreformálásának gondolatát – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök vasárnap azután, hogy Kijevben tárgyalt António Guterres ENSZ-főtitkárral.

    Az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint az ukrán elnök rámutatott arra, hogy a világnak erős ENSZ-re van szüksége, amely képes a jelenlegi veszélyekre válaszlépéseket tenni.
Szavai szerint a főtitkárral egyetértettek abban, hogy eddig még sohasem volt ekkora szüksége a világnak egy erős és hatékony ENSZ-re. “Ezért abban vagyunk érdekeltek, hogy a világszervezetnek és főtitkárának jogkörei bővüljenek” – szögezte le Porosenko. Megjegyezte, hogy az ENSZ-t az utóbbi időben több oldalról érték bírálatok, amelyek szerint a világszervezet nem képes reagálni az új veszélyekre és kihívásokra.
“Az ENSZ főtitkára és a tagállamok nem egyszerű feladat előtt állnak: helyre kell állítani a világszervezet hatalmát, hatékonyságát, a bizalmat és a tiszteletet a szervezet iránt. Eljött az ideje véleményem szerint a határozott és talán fájdalmas átalakulásnak” – fogalmazott az ukrán elnök.
Hangsúlyozta, hogy Ukrajna különösen a konfliktusok megelőzése terén kész támogatni az ENSZ reformját.
Kijev korábban már több ízben jelezte, hogy Moszkva vétójogával az ENSZ-ben rendre akadályozza a Donyec-medencei fegyveres konfliktus megoldását, valamint az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget helyzetének rendezését. Kijev szeretné elérni, hogy az ENSZ fegyveres rendőri alakulatokat vezényeljen Kelet-Ukrajnába a szerinte Moszkva által kirobbantott válság békés rendezésének felgyorsítása érdekében, de ezt az orosz vétójog lehetetlenné teszi.
Porosenko emlékeztetett arra, hogy Ukrajna aktívan részt vesz nemzetközi békefenntartó missziókban, teljesíti az ENSZ-en belül vállalt kötelezettségeit és tartja magát a világszervezet alapszerződéséhez.
Guterres az ukrán elnökkel folytatott megbeszélése előtt vasárnap Kijevben Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnökkel tárgyalt. A megbeszélés középpontjában az ENSZ által Ukrajnának nyújtott humanitárius támogatások álltak.

Vélemény, hozzászólás?