Prága diplomáciai jegyzéket küld Moszkvának a Cseh Rádió honlapjának blokkolása miatt

A csehek a szólásszabadságra mért példanélküli támadásnak tartják Oroszország lépését, és magyarázatot várnak tőle arra, miért blokkolta a Cseh Rádió orosz adásának honlapjához való hozzáférést.

Jakub Kulhánek, a cseh diplomácia vezetője kedden este a közösségi oldalán közölte, hogy a Cseh Rádióval közöse „magyarázatot várnak erre az abszurd cenzúrára”.

A Cseh Rádió elhatárolódott az orosz lépéstől, és példátlan támadásnak nevezte azt a szólásszabadság valamennyi elvével szemben.

Az orosz nyelven is közvetítő rádió internetes oldalai egy Jan Palachról szóló 2001-es cikk miatt nem hozzáférhetőek. A cseh diák 1969. január 16-án a prágai tavasz eltiprása elleni tiltakozásul a Vencel téren felgyújtotta magát, majd három nappal később a kórházban meghalt.

Oroszország azt állítja, azért blokkolta le a rádió internetes oldalait, mert a szóban forgó cikk öngyilkosságra buzdít.

Csehország és Oroszország viszonya az utóbbi időben feszült, amihez a vrbeticei lőszerraktárnál történt 2014-es robbantási ügy, majd ezt követően az orosz és a cseh diplomaták kiutasítása is hozzájárult. Csehország ez év májusától rákerült az oroszok ellenséges országok listájára.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ma7.sk

Fotó: Wikipedia


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek