Prága egyik elővárosában emléktáblát kaptak a ROA katonái

Emléktáblát kaptak Prága Reporyje nevű elővárosában az Orosz Felszabadító Hadsereg (ROA) katonái, akik 1945-ben átálltak a prágai felkelők oldalára, bekapcsolódtak a németek elleni harcokba és segítették a cseh főváros felszabadítását. Az emlékhely kialakításának néhány hónapja beharangozott tervét már korábban éles orosz és cseh bírálatok érték.

A Reporyje főterén kialakított emlékhelyen a tábla mellett egy három méteres acéloszlop áll, amelynek tetején egy miniatűr képzőművészeti alkotás van elhelyezve. Az emlékhelyet csütörtökön Pavel Novotny, Reporyje ellenzéki polgári demokrata (ODS) polgármestere leplezte le – írja a Seznam.cz hírportál. A portál szerint a képzőművészeti alkotás “egy tenyérnyi nagyságú szovjet tank, amelynek tetején német katonasisak van elhelyezve“.

Az emléktáblán Alekszandr Szolzsenyicin orosz író A Gulag szigetvilág című művéből vett idézet található: “Megértették-e a csehek, hogy milyen oroszok szabadították fel városukat?” Egy másik rövid felirat pedig arra a mintegy háromszáz ROA-katonára emlékeztet, akik a prágai felkelésben veszítették el életüket.

Az Andrej Vlaszov tábornok vezette Orosz Felszabadító Hadseregnek állítandó emlékmű ellen már korábban hivatalosan tiltakozott a prágai orosz nagykövetség és az orosz külügyminisztérium. A terveket bíráló cikkek a cseh sajtóban is megjelentek.

A második világháború győztes hatalmai szerint ugyanis a döntően német fogságba esett, illetve a németekhez átállt szovjet katonákból létrehozott ROA együttműködött a fasisztákkal, ezért bár katonái egy részének sikerült az amerikaiak előtt letennie a fegyvert, azok nem tekintették őket hadifoglyoknak, hanem kollaboránsoknak, árulóknak és átadták őket a szovjeteknek. Az 1989 előtti csehszlovákiai szocialista rendszer idején a vlaszovisták árulóknak számítottak és szerepüket a prágai felkelésben többnyire elhallgatták.


Hasonló cikkek