Rendhagyó Helikoni Ünnepséget tartanak idén Keszthelyen

A páros években sorra kerülő hagyományos középiskolás vetélkedőt kiegészítve idén “a találkozások ünnepeként”, régi helikonos fellépőkkel szerveznek április 28-tól háromnapos Helikoni Ünnepséget Keszthelyen.

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere a sajtótájékoztatón azt mondta: Keszthelyen a kulturális turizmus a legfontosabb, a kultúra adja a fő vonzerejét a városnak. A Helikoni Ünnepségek idején megtelik a város fiatalokkal, akik a rendezvény keretében megismerik Keszthelyt is.

 

Mátyás király korabeli kocsi replikája a Festetics-kastély hintómúzeumában  (Fotó: MTI/ Varga György)

 

Siszler Katalin, az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: 2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de tavaly már ismét megtartották a középiskolások kulturális vetélkedőjét. Az idei, rendhagyó Helikon azonban nem a versengésről szól, hanem olyanok fellépéséről, akik valamikor nagyot alkottak itt, arany minősítést szereztek vagy más emlékezetes eredményt értek el.

 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat támogatásával tartják idén április 28-tól a háromnapos rendezvényt, “a találkozások ünnepeként”. Színpadi bemutatókkal, gálaesttel és számos kísérőrendezvénnyel várják ezúttal e helyieket, de jövőre már ismét a dunántúli középiskolások műsorai láthatók a Helikoni Ünnepségek keretében – említette a kuratóriumi elnök.

 

Stadler Tímea Kinga, a Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója jelezte: a hagyományos helikoni rendezvényeken alkalmanként 18-20 művészeti kategóriában két-háromezer diák gyűlik össze Keszthelyen. Idén az volt céljuk, hogy a helyiekkel is jobban megismertessék a Helikont, hogy azt ne csak a középiskolás generáció érezze a magáénak. A programok ingyenesen látogathatók.

 

Több helyszínen lesz rendezvény

 

A programoknak a zeneiskola, a könyvtár és a Balaton Színház mellett a Fő téren felállítandó nagyszínpad ad otthont, itt az egykor szintén helikoni szereplő, Tóth Gabi is fellép. Külön színpadot kapnak a helyi és környékbeli zenekarok, a színházbeli gálaesten pedig a néptánc, a komolyzene vagy az irodalom kategóriában korábban arany minősítést szerzett előadók lépnek fel. Néptánc, szaxofon és zongora workshopokon is részt vehetnek az érdeklődők, a Balaton-parti zenepavilonnál pedig táncházzal és népmeseszínházzal is várják a közönséget – sorolta Stadler Tímea Kinga.

 

Forrás. MTI

Nyitókép: Keszthely Festetics-kastély (MTI Fotó: Varga György)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek