Rendőri védelem alatt a prágai polgármester

Rendőri védelem alá került Prága főpolgármestere és két kerületi polgármester azt követően, hogy állítólag egy orosz kém érkezett Csehországba.

Ondřej Kolář, Prága 6. kerületének polgármestere kedden a Prima televízióban elmondta, hogy azért kapott rendőri védelmet, mert az oroszok likvidálni akarják őt. A célpontok között van még állítólag Zdeněk Hřib főpolgármester és Pavel Novotný, Prága Řeporyje városrészének polgármestere.

A Respekt nevű hetilap szerint 3 héttel ezelőtt egy orosz diplomáciai útlevéllel rendelkező férfi érkezett Oroszországból Csehországba. A repülőtéren a helyi orosz diplomáciai testület kocsija várta és elvitte a prágai nagykövetségre.

A Respekt forrása szerint a férfi aktatáskájában ricin nevű halálos méreg volt. A lap szerint a cseh biztonsági erők azonnali kockázatnak értékelték a férfi érkezését.

Kolář azzal húzta ki a gyufát az oroszoknál, hogy egy térről eltávolíttatta az orosz katonai vezető, Ivan Konev szobrát; Hřib kedvezően nyilatkozott arról, hogy az orosz nagykövetség előtti teret a Putyint sokszor bíráló Boris Nemcov után nevezzék el; Novotný pedig szándékát fejezte ki azt illetően, hogy szobrot állít Andrej Vlasov tábornok után, aki a második világháborúban átállt a németek oldalára és a Szovjetunió ellen harcolt.

A Prágában székelő orosz nagykövetség a cseh-orosz barátsági szerződés megszegésének minősítette Konev szobrának eltávolítását.

Andrej Babiš cseh kormányfő szerdán reagált a helyzetre. „Ha mindez igaz, akkor lehetetlennek tartom, hogy egy idegen ország itt akciót kövessen el az állampolgáraink ellen” – mondta Babiš.

A feszült helyzet ellenére Csehország nem tervezi, hogy kiutasítsa az országból az orosz nagykövetet. Dimitrij Peskov, Putyin szóvivője szerint az orosz kémről szóló hírek valótlanok.

Forrás: parameter.sk, Respekt

Fotó: Getty Images


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek