Roma felzárkóztatási központ nyílt Beregszászban

Beregszászban megnyílt a Szent Louis és Zelie Martin Központ. Az avatóünnepségen jelen volt Franz Salm-Reifferscheidt, a Szuverén Máltai Lovagrend romaügyi nagykövete, Anica Djamic, Horvátország ukrajnai nagykövete, a Szuverén Máltai Lovagrend tagja, Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete, Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere, Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka. 

atado

–Több mint 25 éve igyekszünk Kárpátalján a hit védelme és az elesettek megsegítése jegyében dolgozni – kezdte ünnepi beszédét Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSz) vezetője. – Néhány évvel ezelőtt azon gondolkodtunk, hogyan tudnánk segíteni a rendkívül hátrányos helyzetben élő roma gyerekeken. A kezdetekkor a 7-es számú általános iskola keretében indítottunk el csoportos foglalkozást. Törekvésünket felkarolta Franz Salm-Reifferscheidt, a Szuverén Máltai Lovagrend romaügyi nagykövete. Ennek köszönhetően lehetünk most itt, s átadhatjuk a központot – tette hozzá.

A központban három nyelven (magyar, ukrán, angol) tanítják a gyerekeket. A távlati cél az, hogy a fiatalok egy szakmát is elsajátítsanak.

Franz Salm-Reifferscheidt, a Szuverén Máltai Lovagrend romaügyi nagykövete elmondta, amikor elkezdte a roma integrációs program kiépítését, nem volt benne teljesen biztos, hogy az elképzelés megvalósul, és sikeres lesz. De ma már büszkén mondhatja, hogy a 22 megalakult központ mindegyike jól működik.

– Ez egy korszakalkotó vállalkozás, amely, a remények szerint, új fejezetet nyit, egy új szintet jelent a társadalmi felzárkóztatásban. És ez nem egy szűk réteg, hanem az egész társadalom érdeke – fejtette ki Szilágyi Mátyás, a beregszászi konzulátus főkonzulja.

A Szent Louis és Zelie Martin Központ növendékei lovári és magyar nyelven köszöntötték a megjelenteket. Ezt követően Makuk János és Franz Salm-Reifferscheidt leleplezték a ház névadóinak emléktábláját.

Kocsis Károly (2003) becslése szerint a világ roma népességének közel egyharmada él a Kárpát-medencében. A 21. század elején a régió államainak népszámlálásai során csaknem 600 ezer fő vallotta magát cigánynak, ami az összlakosság két százaléka. Kocsis ugyanakkor a romák számát ennél jóval magasabbra, kb. 2,6 millióra, azaz közel 9%-osra becsüli a Kárpát-medencében. Ezzel a romák a magyarok (39,7%), a románok (18,5%), szlovákok (16%) és a horvátok (9,6%) után a Kárpát-medencében a legjelentősebb etnikumok közé tartoznak.

Az ukrajnai romák csaknem egyharmada (29,4%-a) Kárpátalján él.

Becslések szerint Beregszászban a romák száma eléri a kétezret.


Hasonló cikkek