Román kormányválság – A szociáldemokraták tovább akarnak kormányozni

A parlamenti mandátumok 45 százalékával rendelkező román szociáldemokraták folytatni akarják a kormányzást, annak ellenére, hogy eddigi koalíciós partnerük, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) hétfőn bejelentette: kilép a kormányból és ellenzékbe vonul – közölte Viorica Dancila miniszterelnök.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségét is betöltő kormányfő a párt végrehajtó bizottságának hétfő esti válságtanácskozása után értehetetlennek nevezte az ALDE döntését, ugyanakkor leszögezte: a PSD folytatni fogja a kormányprogram megvalósítását, amelyre a 2016-os parlamenti választásokon a választók felhatalmazták.

Dancila nem titkolta: azt reméli, hogy ehhez elegendő támogatást tud szerezni az ALDE és a Victor Ponta volt kormányfő vezette Pro Romania párt azon képviselőitől és szenátoraitól, akik “nem olyan gyávák, hogy megfutamodjanak a felelősség elől”.

Az ALDE-nak négy minisztere van a Dancila-kabinetben, egyikük, az egy hónapja kinevezett Ramona Manescu külügyminiszter már bejelentette, hogy posztján marad. Ha a többi három miniszter – az ALDE döntésének megfelelően – a keddi kormányülésen benyújtja lemondását, a PSD saját tisztségviselői közül jelöl ideiglenes tárcavezetőket, ezeket már meg is választották a párt hétfői tanácskozásán.

Közben a jobbközép ellenzék legerősebb pártja, a jobboldali Klaus Iohannis államfőt támogató Nemzeti Liberális Párt (PNL) bizalmatlansági indítványt készül beterjeszteni a Dancila-kormány maradéka ellen. Ludovic Orban, a PNL elnöke azt mondta: az indítványt ezúttal csak akkor nyújtják be, ha már biztosak a kormány megbuktatásában, vagyis a dokumentumhoz megszerzik a törvényhozók többségének – legalább 233 képviselőnek és szenátornak – az aláírását.

A kormány megbuktatásához minden jobb- és baloldali pártnak, a nemzeti kisebbségek képviselőinek és az RMDSZ-nek is össze kell fognia a PSD ellen. Erre Kelemen Hunor szerint most megvan az esély.

A Mediafax hírügynökségnek nyilatkozó RMDSZ-elnök emlékeztetett arra, hogy a magyar érdekképviselet már korábban megvonta parlamenti támogatását a kormánytól, és szavazatával támogatta az ellenzék tavaszi ülésszakban beterjesztett – akkor eredménytelenül végződött – bizalmatlansági indítványát.

“Semmi nem változott, ellenzékben maradunk, és ennek megfelelően szavazunk” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

A kormánynak elvileg akkor is a parlament elé kell járulnia, ha az ellenzék nem próbálkozik a kabinet megbuktatásával. A román alkotmány szerint ugyanis a miniszterelnöknek újból bizalmat kell kérnie a parlamenttől kormánya számára, ha a kabinet politikai összetétele megváltozik, márpedig az ALDE távozásával most ez történt. Erre 45 napos határidőt szab meg az alaptörvény, az ALDE távozó kormánytagjait helyettesítő ideiglenes miniszterek mandátuma ugyanis legfeljebb másfél hónapos lehet.


Hasonló cikkek