Sánchezt javasolta miniszterelnöknek VI.Fülöp

Pedro Sánchez szocialista kormányfő újraválasztását javasolta a parlamentnek VI. Fülöp spanyol király szerdán Madridban.

Az uralkodó az elmúlt két napban fogadta a parlamenti pártok küldötteit és vezetőit, hogy felmérje: melyik miniszterelnök-jelöltnek van esélye elnyerni a képviselők többségének támogatását.
A király döntését Meritxell Batet, az alsóház elnöke jelentette be, aki kérdésre válaszolva elmondta: Sánchez az egyetlen jelölt, akinek van esélye összegyűjteni a kormányalakításhoz szükséges szavazatokat. Meg kell várni, hogy miként alakulnak az erről szóló tárgyalások a többi politikai erővel, ezért egyelőre a miniszterelnök-választás időpontja nincs kitűzve – tette hozzá.
“Tájékoztattam az uralkodót, hogy kész vagyok vállalni a megbízatást” – közölte késő esti rendkívüli sajtótájékoztatóján Pedro Sánchez.

Bejelentette: a kormányalakítás érdekében hétfőn találkozóra hívja a legnagyobb spanyol ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnökét, valamint az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt frakcióvezetőjét.
Emellett pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) minden parlamenti képviselettel rendelkező párttal egyeztetést kezdeményez azzal a céllal, hogy minél szélesebb parlamenti többség támogatását szerezze meg.
“Az állampolgárok ismét egyértelműen jelezték szavazatukkal november 10-én: azt akarják, hogy a szocialista párt kormányozzon. Nincs más lehetséges parlamenti alternatíva” – jelentette ki Sánchez.

 Hozzátette: minden politikai szereplőnek felelősen kell cselekednie, “mert az állampolgárok sokat várnak tőlünk”, “ismét hinni akarnak a politikában, és stabilitást követelnek”.
Mint mondta, haladó szellemiségű, párbeszédre nyitott kormányt kíván létrehozni.
A szocialista párt és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali párttömörülés még november közepén, közvetlenül a választások után kötött előzetes koalíciós kormányzati megállapodást, de együtt is kisebbségben vannak, 155 mandátummal rendelkeznek a 350 fős parlamentben.
A kormányalakításhoz abszolút többségre, 176 képviselő támogatására van szükséges a szavazás első körében, vagy egyszerű többségre a második fordulóban.
A rendkívül széttagolt új spanyol parlamentben ehhez legalább hét különböző pártot kell maga mellé állítania a PSOE-nak és az Unidas Podemosnak.


Hasonló cikkek