A sikeres kísérletek után emberen végzik a következő fejátültetést

A 2016-os év elején harangozták be az olasz Sergio Canavero beavatkozását, amikor ugyanis egy majom fejátültetésére került sor. A műtét csodával határos módon sikeres volt, az áldozatot alig egy nappal később kizárólag etikai okok miatt altatták el örökre. Az orvosok bíznak a további sikerekben, erre a legnagyobb bizonyíték, hogy ezúttal egy ember fog a műtőasztalra feküdni.

Rengeteg állat pusztult el a kísérletekben

Az első kísérleteket patkányokon végezték, amelyek bár táplálkozni képesek voltak, alig néhány percig bírtak életben maradni– egyszerűen képtelenek voltak alkalmazkodni az új testükhöz.

A majommal tett kísérlet egyébként nem egyedi eset! 1970-ben Dr Robert White végezte az első majomfej átültetést, amely szintén sikeresen zajlott, leszámítva, hogy az alany gerincvelejét nem kötötték össze, így a majom csupán néhány napot élt új testében.

A kísérletek pedig mind a mai napig folynak, hiszen igyekeznek minimalizálni a kockázatokat, amennyire persze ez lehetséges. A műtét, amelyre önként lehetett jelentkezni, borzasztóan veszélyes és rengeteg kétség merült fel. Olyan emberek jelentkeztek rá, akik gyógyíthatatlan bénult testükből szabadulnának, és a fejátültetésben látják a reményt.

Felmerült, hogy a műtét esetleg nem fog javítani a mozgásképtelen emberek helyzetén és hogy a test el fogja utasítani az új fejet, de persze minden kétséges. A műtétet vállaló olasz orvos, Valery Spiridonov azonban türelmetlenül, bizakodóan várja a 2017-re tervezett beavatkozást.

A fejátültetés önkéntesei közül egyébként már kiválasztották a megfelelő alanyt, a 31 éves Valerij Szpiridonov személyében, aki súlyos betegsége miatt kerekesszékbe kényszerülve éli mindennapjait.

2016 szeptemberében egy interjú is készült vele, amelyben érthetően bemutatták a fejátültetés részleteit is.

Az idő gyorsan repül – hamarosan kiderül, hogy valóban elég felkészült-e már az orvostudomány egy ilyen komoly beavatkozásra. Hogyha igen, akkor kijelenthetjük, hogy talán az örök élet felé kacsintgatunk!


Hasonló cikkek