Súlyemelő Európa-bajnoki trónon az ekecsi tanító

Informatikát és történelmet tanít az ekecsi alapiskolában. Súlyemelő, edzeni Nagymegyerre jár. Németh Vince az ottani veteránok között a legfiatalabb, s eredményesség tekintetében is a nyomukba eredhet. Októberben a veteránok alkmaari Európa-bajnokságán először állhatott világversenyen a dobogó tetejére, miután 215 kilós összteljesítménnyel megnyerte az 50–54 évesek 81 kilós súlycsoportját.

Egyedül ment a nagymegyeri klubból az Eb-re. Azért, mert nagyon hiányzott már a győzelem a világversenyről?

A klubtársaim nem kockáztattak, én pedig két oltással a nevezés időszakában úgy döntöttem, hogy megpróbálom, bármilyen helyzet áll elő. A klubban is megbeszélt elhatározásomban benne van az is, hogy kevesebb nemzetközi versenytapasztalatom volt, mint a többieknek, valóban hiányzott még az igazi siker. 2017-ben hosszú kihagyás után kezdtem újra, ezúttal a veteránok között, a felnőtt kategóriában ugyanis nem nagyon emeltem súlyt. 2018-ban voltam először világversenyen, akkor még nem sikerült dobogós helyen végeznem. Úgy gondoltam, Hollandia belefér, családi kirándulással tarkítva. 

Hogyan jutott fel az alkmaari Eb-trónra?

Az előzetesen jelentkezett 12 versenyzőből 5 lépett a pódiumra, s ebből egy ellenfélnek volt az enyémhez hasonló nevezési eredménye. De a megadott súly nem mindig mérvadó, nem kell, hogy a valós képességet tükrözze. A versenyen aztán kiderült, hogy tényleg azonos eredményekre vagyunk képesek. Mindketten – az ukrán és én is – 215 kilós összetettel neveztünk, s végül én elértem ezt a súlyt, ő meg 213-ig jutott. Taktikai győzelmet arattam, örültem, hogy jól sikerült a súlyválasztás. Szakításban az ukrán került lépéselőnybe, lökésben azonban rontott. Én felemeltem a választott súlyt, és fordult a kocka, megnyertem a versenyt. Mindez a legvégén, izgalmak közepette dőlt el, mert párharcunk során megfeledkeztünk a portugál emelőről, aki a tartalékolta a harmadik kísérletét, és egyszeriben veszélyessé vált, de a súllyal nem tudott megbirkózni, és csak harmadik lett.

Világversenyeken éremhalmozó klubtársai vannak, visszatérőként van köztük. Ezek szerint már korábban is emelt…

A középiskola elvégzése után munkába álltam, legfiatalabbként még segítettem a férficsapatnak feljutni az I. ligába, de katonaság közben és utána már nem folytattam. Mikor új edzőterme lett a klubnak, fél évet edzettem Buzgó Lajos bácsinál, ismét feljutott a csapat az I. ligába, ám a munka és a család másfelé terelt. A veteránok már a 2000-es évek elejétől csalogattak vissza, de az eredményhez edzés is kell. Amikor már több időm lett, 2017 őszén Juhász László szólt a barátomnak, Dinga Rolandnak, hogy próbáljuk meg a veteránok között. Mindketten azóta emelünk újra.

Mióta Európa-bajnok, megváltozott a viszonya a súlyemeléshez?

Nem. Ugyanúgy folytatom, szeretnék további versenyekre eljutni. Azt gondoltam, hogy nehéz lesz az újrakezdés, de a vártnál sokkal tovább tartott és sokkal nehezebb is volt. Heti három alkalommal edzek, az ízületek és az izmok már megérzik a terhelést, de úgy vélem, jó pár év versenyzés még bennem van.

Forrás: ujszo.com

Németh Vince feje fölött a 116 kilós súly – lökésben

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek