Sylvester Stallone műveiből nyílt kiállítás Németországban

Sokan nem is tudják, hogy Sylvester Stallone milyen sokoldalú művész. Az színész, író és producer a képzőművészetben is ünnepelt művész. Nemrégiben, 75. születésnapja alkalmából a németországi Hagenbe utazott legújabb kiállításának, a Sylvester Stallone: The Magic of Being megnyitójára. Beszédébe azzal viccelődött, hogy talán festőnek kellett volna mennie, az biztosan kevesebb stresszel járna.

A Rambo és Rocky sztárjának a hageni Osthaus Museumban mutatják be több mint 50 festményét, amelyeket a 60-as évek végétől egészen napjainkig festett. Azonban nem a németországi kiállítás az első bemutatkozása. 2003-ban a szentpétervári Állami Múzeumban, 2015-ben pedig a nizzai Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain-ban állított ki.

Stallone fiatal korábban ragadt ecsetet, Jackson Pollack és Willem de Kooning hatására. Mindkét amerikai mester stílusa megmutatkozik kísérleti jellegű festményein, amelyeket kezdetben 5 dollárért értékesített, hogy buszjegyet tudjon venni. Festményét eleinte Mike Stalloneként szignálta. A kezdeti sikertelenségektől eltántorodva, hogy híres festő legyen és csatlakozhasson példaképeinek táborába, teljes gőzzel belevetette magát írói és színészi szenvedélyébe. Szerepeinek és festményeinek témái kapcsolódnak egymáshoz. Több festménye is a Rambo és Rocky című filmekre utal, amelyekre ecsetje segítségével reflektál, hogy mit is jelentenek számára ezek a karakterek. Stallone festményei egyrészről akciódúsak, és expresszívek mint filmjei, másrészről pedig finom és többrétegű jelentéseket hordoznak. Az elmúlt 55 éveben a festészet mindig is közeli és állandó részt játszott kreatív munkásságában, amelyben a képzőművészet és film oda-vissza táplálja egymást.

Stallone a kortársművészetben nemcsak alkotóként, hanem gyűjtőként is szerepel. Az 1980-as években rendkívül érdekelték Picasso, Gerhard Richter, Anselm Kiefer és Mark Rothko alkotásai, amelyek saját festői stílusát is formálták.

 

 

 

 


Hasonló cikkek