Századvég: elsöprő többség támogatja a minimálbér-emelést

Avatar

A lakosság döntő többsége támogatja a kormány minimálbér-emelési terveit – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A kutatóintézet reprezentatív felmérése a nemzetgazdasági miniszter javaslatának társadalmi megítélését vizsgálta a felnőtt korú magyar lakosság körében.

Emlékeztetnek: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentése alapján a kormány 15 százalékos minimálbér-emelést és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést javasol jövőre, továbbá 25 százalékkal nőhet a garantált bérminimum is. Az alapvetően kedvező szakmai fogadtatás mellett a politikai és a gazdasági szereplők eltérően reagáltak a nemzetgazdasági miniszter bejelentésére.

A kutatóintézet egy korábbi, vállalatok körében készült kutatása arra is rávilágított, hogy a magyar vállalatok jelentős többsége szintén egyetértene a minimálbér emelésének koncepciójával.

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása eredményei alapján elsöprő a minimálbér-emelés támogatottsága: a válaszadók 93 százaléka reagált úgy, hogy egyetért a javaslattal. Kiderült az is, hogy a terv megítélése lényegében független a politikai preferenciáktól; a kormány javaslata egyaránt népszerű a politikai önbesorolás szerinti bal- és jobboldali, valamint középen álló választópolgárok között.

Amellett, hogy kifejezetten magas a minimálbér-emelés lakossági támogatottsága, a Századvég októberben, a hazai vállalatok körében készített kutatásából az is kiderült: a vállalati szféra is üdvözölné a minimálbér emelését. A megkérdezett cégek több mint kétharmada, 69 százaléka értene egyet egy ilyen lépéssel.

A kutatás rámutatott arra is, hogy bár minden cégtípus esetén a többség támogató, mégis leginkább a szolgáltató és a kereskedelmi cégek, valamint a legkisebb és a legnagyobb vállalatok körében népszerű a minimálbér emelésének koncepciója.

A cukorbetegség “gyógyíthatatlan”, de szinten tartható

A cukorbetegek világnapjának üzenete, hogy az emberek kezdjenek el szűrésekre járni, hogy időben, még a szövődmények kialakulása előtt észrevegyék a betegséget, mert annál könnyebb segíteni – mondta Balázsovics Judit diabetológus, endokrinológus az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Elmondta: a cukorbetegségnek vannak megelőző állapotai, amelyeknél, ha kiszűrik a betegséget, helyes életmódváltással nagyon sok évet lehet nyerni. Lappangó betegségre utalhat a nagyfokú fáradékonyság, az indokolatlan éhség kialakulása, hízékonyság, diéta és mozgás ellenére sem csökkenő testsúly.

A budapesti Károlyi Sándor Kórház főorvosa közölte: a cukorbetegség krónikus, “úgymond gyógyíthatatlan betegség”, de szinten lehet tartani és nagyon sok függ attól, hogy milyen szinten kezdik el kezelni a betegeket. Hangsúlyozta: tünetmentessé lehet tenni a betegeket és a szövődményektől nagyon hosszú időre megmenteni őket.

A cukorbetegek világnapját, november 14-ét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szervezésében tartják 1991 óta az inzulin felfedezője, Sir Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján. Az ENSZ által hivatalosan 2007-ben elismert világnapon a cukorbetegség rohamos terjedésére, a megelőzés lehetőségére és fontosságára hívják fel a figyelmet.

MTI

 

Related posts:

  1. Magyarország visszafizette az IMF-EU hitel utolsó részletét Magyarország visszafizette a 2008-ban felvett IMF-EU hitel utolsó részletét -…
  2. Több száz kilométer autópálya épül hamarosan Több mint 300 kilométernyi gyorsforgalmi út megépítéséről írt alá szerződést…
  3. Brüsszel kész megállapodni a paksi bővítésről Úgy értékelte a hét első felében Brüsszelben folytatott tárgyalásait a…

Hasonló Bejegyzések bitosítva a Yet Another Related Posts Plugin segtségével.

Yarpp


Hasonló cikkek