Százmilliós bírságot kapott a jogosulatlanul pénzkölcsönt nyújtó F-hold Kft.

Feketén kölcsönzött a cég.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a budapesti székhelyű F-hold Kft.-re és véglegesen megtiltotta, hogy jogosulatlanul üzletszerűen pénzkölcsönt nyújtson. A jegybank a társasággal szemben büntetőfeljelentést is tett, illetve öt magánszemélyt összesen 7,5 millió forint eljárási bírsággal sújtott, mivel az érintett személyek olyan magatartást tanúsítottak, amely az eljárás elhúzására, akadályozására irányult, és azt eredményezte – közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.

Az MNB előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést is magába foglaló piacfelügyeleti eljárást tartott az F-hold Kft.-nél (F-hold), azt vizsgálva, hogy a társaság végzett-e üzletszerűen jegybanki engedélyhez kötött hitel és pénzkölcsön nyújtása pénzügyi szolgáltatási tevékenységet. A vizsgálat feltárta, hogy a kft. nyereség, illetve vagyonszerzési céllal több magyarországi fogyasztó és vállalat részére – kamat kikötése mellett, illetve kamatmentesen – nyújtott kölcsönt rendszeresen, több mint 240 esetben, huzamosabb időn át, összesen mintegy 1,8 milliárd forint összegben.

A jegybank nyilvántartásaiban azonban az F-hold nem szerepelt, illetve jelenleg sem szerepel, így nem jogosult jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére Magyarországon. A jegybank – ideiglenes intézkedés keretében – ügyfélvédelmi okokból már a helyszíni ellenőrzés után, azonnali hatállyal megtiltotta a cégnek, hogy bármely pénzügyi felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Egyúttal közzétette a társaságra vonatkozóan az ügyfeleknek szóló felhívását honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában és büntetőfeljelentést is tett az ügyészségen.

Közölték: az eljárás során megidézett személyek között voltak, akik a megjelenési kötelezettségük ellenére nem jelentek meg a hatóság előtt és mulasztásukat utóbb sem mentették ki. Továbbá egyes természetes személyek az MNB helyszíni ellenőrzéséről tudomást szerezve az F-hold tevékenységével kapcsolatos informatikai eszközökről a bizonyítási eljárás szempontjából releváns bizonyítékokat töröltek. A törölt adatokat az MNB munkatársai később vissza tudták állítani.

A jegybank ismételten felhívja az ügyfelek figyelmét arra: egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki pénzügyi tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek.

 

Üzlet | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek