Több teherautónyi szemetet szedtek ki a Kis-Duna Tőkési ágából

Több teherautónyi szemetet szedtek ki a Kis-Duna Tőkési ágából a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem kertészeti és tájépítész-mérnöki karának hallgatói.

A szemétgyűjtésbe környékbeli óvodák, alapiskolák és középiskolák diákjai is bekapcsolódtak. „Elsősorban műanyaghulladékot találtunk, de üvegeket, autógumikat és fémhulladékot is” – mondta Ľuboš Jurík szervező, a tájépítész-mérnöki kar munkatársa.

A kar tavaly szerzett támogatást együttműködő partnereivel a vizes élőhely ökoszisztémájának megújítására, a munka az Állami Természetvédelmi Hivatal felügyeletével zajlik, a cél a tőkési természetvédelmi terület eredeti állapotának megőrzése – tájékoztatott Renáta Chosraviová, az egyetem szóvivője.

A Tőkési és a Csótfai ág (Čótfa) állapotának felmérése 2021 novemberében kezdődött, a projekt keretében alakítják a vízfolyás sebességét, a víz mélységét, a vizes élőhelyeket. A cél a klímaváltozás hatásainak mérséklése a természetre és a lakosság életminőségére.

Emellett az illegális szemétlerakatokat is feltérképezik a Tőkési ág mentén és az oldalágaknál. „Több szemétlerakót is felfedeztünk, holott európai jelentőségű, ötödik védelmi fokozatú, kis kiterjedésű természetvédelmi területről van szó” – figyelmeztetett Jurík. Az egyetem ősszel folytatja a tájvédelmi akciókat.

Kiemelt kép: parameter.sk

Forrás: tasr, bumm.sk

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek