Szenzáció: Oroszország elkészítette a világ első Covid-19 oltását!

Avatar

Oroszország elkészítette a világ első Covid-19 oltását, amelynek regisztrációja várhatóan a jövő héten lesz – jelentette az orosz Egészségügyi Minisztérium. A szaktárca közben cáfolta azt a korábbi értesülést, miszerint moszkvai orvosoknak és tisztségviselőknek felajánlották, hogy oltassák be magukat a kísérleti szerrel.

– Utolsó fázisba lépett a vakcina tesztelése – felelte Oleg Gridnyev orosz egészségügyi miniszterhelyettes pénteken egy kórház átadási ünnepségén. A kérdésére, miszerint valóban megkapja-e a hivatalos bejegyzését az oltóanyag augusztus 12-re, elmondta: a vakcina meg fogja kapni a szükséges engedélyeket, természetesen a fő szempont a biztonság. A miniszterhelyettes szerint a vakcinát elsőként a legsebezhetőbb csoportok, az orvosok és az idősek kapják meg.

Közben Makszim Ragyeckij, az egészségügyi tárca sajtószolgálatának vezetője valótlannak nevezte a Bloomberg és az Interfax hírügynökségnek azt az értesülését, amely szerint moszkvai orvosoknak és tisztségviselőknek felajánlották, hogy oltassák be magukat a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) által kifejlesztett vakcinával, amivel a hírek szerint többen éltek is. Ragyeckij szerint a lakosság vakcinálása, beleértve a rizikócsoportokét is, csak a hivatalos bejegyzés után történhet meg, ami a klinikai tesztelés harmadik, tömeges fázisában való részvételre is vonatkozik.

A világelsőnek mondott orosz vakcina fejlesztésének bírálói rendszerint arra szokták felhívni a figyelmet, hogy a dokumentáció nem hozzáférhető, és nincs világos információ a tesztelés harmadik, jövő hétre ígért „feltételes jóváhagyást” követő, korábbi közlések szerint októberben lezáruló tömeges szakaszáról sem.

Az orosz védelmi minisztérium, amely a Gamaleja Intézettel együtt dolgozott az első orosz oltóanyag kidolgozásán, már korábban bejelentette, hogy lezárta a tesztelést, és hatékonynak és veszélytelennek minősítette a vakcinát, amellyel októberben tervezik megkezdeni a tömeges oltást, és amelynek gyártását a tervek szerint havi többmillió adagra futtatják fel.

Az elmúlt egy nap alatt 5241-gyel 877 135-re emelkedett Oroszországban az igazolt Covid–19-fertőzések száma a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. Ez 0,6 százalékos növekedést jelent. A napi növekmény immár harmadik napja kevesebb 5300-nál. Az új esetek 27,1 százaléka tünetmentes, a SARS-CoV–2-vírus országos reprodukciós rátája július 14. óta nem haladta meg a kettőt, pénteken 0,96 volt.

Oroszország a negyedik helyen áll a világban a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (4 883 657), Brazília (2 912 212) és India (2 027 074) után. Az aktív esetek száma 2113-mal 178 818-ra csökkent. A halálozások száma 119-cel 14 725-re, a gyógyultaké pedig 7235-tel 683 592-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint harmincmillió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 321 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 246 322 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Forrás: RT/Magyar Nemzet, Pannonhirnök


Hasonló cikkek