Szigorítják a játéktermek nyitvatartását Füleken

Jövő év januárjától az eddigi három nap helyett további tizenkét napon zárva lesznek Füleken a játéktermek. Erről legutóbbi ülésén döntött a képviselőtestület.

A szlovák parlament által elfogadott, ez év márciusától hatályba lépett hazárdjátékokról szóló törvénymódosítás új jogköröket adott az önkormányzatoknak. A korábbi törvény csupán azt adta lehetőségként, hogy évente három napon, nagypénteken, illetve a karácsonyi ünnepek két fő napján zárva tartsanak a játéktermek. A jogszabály annyiban bővült, hogy az egyes önkormányzatok dönthetnek arról, hogy további 12 napra is bezárassák azokat.

Fülek önkormányzata tekintetbe véve a helyi szociális helyzetet és azt, hogy ezek a játéktermek rengeteg szegény családot nagyon súlyosan érintenek, hiszen sok esetben függővé vált tragikus sorsú emberekről van szó, a szigorítás mellett döntött.

A tilalom a legfontosabb állam ünnepeket érinti, mint Vízkereszt napja, a munka ünnepe, a fasizmus elleni küzdelem napja, húsvétvasárnap és húsvéthétfő, Cirill és Metód napja, a szlovák nemzeti felkelés napja, a szlovák alkotmány ünnepe, Hétfájdalmú Szűzanya, Mindenszentek, a szabadságért és a demokráciáért vívott harc napja, és karácsony második napja. Így összesen 15 napon tartanak majd zárva a játéktermek Füleken.

Természetesen érzékelhető az a lakossági igény, hogy végleg be kellene zárni a játéktermeket a városban, hiszen erre a törvény lehetőséget ad. Viszont több alkalommal is tárgyaltak erről a képviselőtestületben, és arra jutottak, hogy amennyiben állami szinten jönne a tiltás azzal egyetértenénk, helyi szinten viszont azt gondoljuk, hogy ez nem egy effektív megoldás. “Ezáltal a környező falvakban szaporodnának meg a játékgépek, és a fülekiek is ott költenék tovább a pénzüket.” – mondta el Agócs Attila polgármester. A szociopatológiai jelenség ezzel nem oldódna meg, viszont az önkormányzat jelentős adó-és illetékbevételtől esne el, amit jelenleg fejlesztési projektekre fordít.

Forrás: ma7.sk

Fotó: Pixabay


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek