Szilárd Klára új festményei a Magyar Zsidó Múzeumban

szilardklara

Szilárd Klára festőművész legújabb munkáit mutatja be Budapesten, a Magyarországi Zsidó Múzeumban. A mintegy nyolcvan képet felvonultató tárlat vasárnap nyílik meg.

 

 

 

Az alkotó, aki 2011-ben nagy kiállítással ünnepelte 90. születésnapját a Stefánia Galériában, az MTI-nek elmondta, hogy most az utolsó három év munkáit, kis és nagy olaj-vászon képeit állítja ki. A képek között van a Naplemente című, 20×20 centiméteres sorozat, három triptichon és 17 akvarell. A festmények és az akvarellek egyaránt elvont, absztrakt stílusban készültek. Szintén látható lesz a négy elemről, a vízről, a földről, a tűzről és a levegőről készített négy festmény. Szilárd Klára nyári lakhelye Szentendre, az ott festett Szentendrei kapuk című sorozatának vázlatát, két nagy és két kis képet is kiállít. Mint mondta, úgy tervezi, hogy a kapukból nagy sorozatot készít.

szilardklara2

Utolsó kiállítása tavaly volt a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban: Beszélő fák címmel 42 olajképét és hat akvarelljét mutatta be. Szilárd Klára 92 éve ellenére folyamatosan dolgozik, kíváncsi és van mondanivalója a világról. “Talán ez tart fiatalon” – jegyezte meg. Szilárd Klára 1921-ben született Budapesten, több szabadiskolába járt, Jaschik Álmos, Gallé Tibor, Koffán Károly és Bernáth Aurél volt tanára. Hamis papírokkal menekült külföldre 1944-ben. 1945 és 1951 között Genfben és Zürichben élt, díszlet- és jelmeztervezést tanult, újságokat illusztrált, majd férjhez ment egy kürtművészhez és 1951-ben Izraelbe költöztek. Közben egy olaszországi tanulmányúton megtanulta az ólomüveg-készítést és ezt meghonosította Izraelben. Tizennégy zsinagóga üvegablakait készítette el. 2002-ben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést.

Több egyéni kiállítása volt Izraelben, Franciaországban és Magyarországon, ahová 1993-ban települt vissza. Budapesten és Szentendrén él. Mostani kiállítását, amely február 16-ig látható, P. Szabó Ernő művészettörténész nyitja meg és köszöntőt mond Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete. A szentendrei művészek nevében Aknay János Kossuth-díjas képzőművész fog beszélni.
forrás: MTI

 


Hasonló cikkek