Párizsi színházfoglalások a nyitás jegyében

Színházfoglalási akciókkal követelik színművészeti egyetemek hallgatói és szabadúszó művészeti dolgozók Párizsban a kulturális intézmények újranyitását, amelyek a koronavírus-járvány miatt hónapok óta zárva tartanak.

Több tucat színművészeti egyetemi hallgató elfoglalta kedden  Párizsban a kiemelt állami támogatású Colline színházat (Théatre national de la Colline), míg az Odéon Színházban napok óta szabadúszó művészeti dolgozók tiltakoznak. Wajdi Mouawad rendező, a Párizs keleti részén található Colline színház igazgatója az AFP francia hírügynökségnek elmondta: “több tucat színművészetis tüntet az épület előtt, harminc diáknak pedig engedélyeztük, hogy bejöjjenek a színházba”, ahol jelenleg próbák folynak. Franciaországnak hat kiemelt támogatású nemzeti színháza van, ezek közé tartozik a Colline és az Odéon is.

A Colline-ban a legnagyobb presztízsű színművészeti egyetemek, a konzervatórium (Conservatoire national Supérieur d’Art Dramatique) és a főiskola (Ecole supérieure d’art dramatique) hallgatói tüntetnek, míg az Odéon Színházat csütörtök óta foglalják el a szabadúszó művészeti dolgozók, akik a kulturális intézmények megnyitását és anyagi támogatást is követelnek.

A Franciaországban mintegy 250 ezer alkalmilag foglalkoztatott művészeti dolgozó és kisegítő személyzet Európában egyedülálló munkanélküli-támogatási rendszerrel rendelkezik. Ennek lényege, hogy a rendszerhez tartozóknak az év tíz hónapjában legalább 507 munkaórát, azaz megközelítőleg három hónapot kell dolgozniuk ahhoz, hogy a munkanélküliség idejére jogosultak legyenek állami támogatásra.

Roselyne Bachelot kulturális miniszter szombaton látogatást tett az Odéon Színházban, és ígéretet tett arra, hogy folytatja az egyeztetéseket az újranyitás feltételeiről. Ennek ellenére a legnagyobb szakszervezet, a CGT jelezte, hogy folytatják a tiltakozási megmozdulást. Hasonló követeléseket fogalmazott meg az a harminc szabadúszó művészeti dolgozó, akik az Odéonban tiltakozókkal szolidaritásul keddre virradóra a délnyugati Pau városának színházát foglalták el.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek