Szíria: Törökország katonai erősítést küld Idlibbe

Törökországnak katonai erősítést kell küldenie a szíriai Idlíb tartományba, ahol a török haderő korábban 12 megfigyelőpontot alakított ki az asztanai béketárgyalások keretében

– mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden Ankarában, egy sajtótájékoztatón.

Cavusoglu egy nappal azután közölte ezt, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Szocsiban megállapodott, hogy országaik október 15-ére demilitarizált ütközőövezetet hoznak létre Idlíb tartományban a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó demarkációs vonal mentén, ahol a török megfigyelőpontok is találhatók. A török külügyminiszter részleteket ugyanakkor nem árult el a katonai erősítésről.

Putyin és Erdogan legutóbb alig tíz napja a teheráni iráni-orosz-török csúcson tárgyalt a szíriai rendezésről. Az orosz elnök akkor elutasította a török államfő által javasolt idlíbi tűzszünet gondolatát.

Ezért Ankara már a teheráni találkozó után elkezdett katonai erősítést küldeni az Idlíb és a török Hatay tartomány között húzódó határszakaszra, és az Idlíbben található török megfigyelőpontokhoz. A Yeni Safak török kormányközeli napilap keddi beszámolója szerint a hadvezetés a katonák, a harckocsik, a tarackok és a munkagépek mellett csak páncélautóból több mint százat rendelt Idlíbbe az utóbbi másfél hétben.

A hétfői megállapodás értelmében orosz és török katonák közösen járőröznek majd a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó, 15-20 kilométer hosszú zónában, amelyből ki fogják vonni a radikális ellenzék, egyebek között a Dzsabhat Fatah es-Sám elnevezés használatára áttért an-Nuszra Front dzsihadista csoport fegyvereseit. Október 10-éig Erdogan javaslatára az övezetből ki kell vonni a nehézfegyvereket; a tankokat, a sorozatvetőket, az ágyúkat és az aknavetőket.

Putyin hétfőn rámutatott, hogy az orosz felet elsősorban az ellenzéki erők által Aleppóra, valamint a tartuszi és a hmejmími orosz bázisra jelentő fenyegetés aggasztja, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig bejelentette, hogy a szíriai kormányerők a korábbi tervekkel ellentétben nem indítanak offenzívát a lázadók utolsó bástyájának számító Idlíb tartományban.

Erdogan szerint a megállapodás révén nagy humanitárius katasztrófának sikerült elejét venni. Az idlíbi támadás terve aggodalommal töltötte el Törökországot, amely így is 3 millió menekültet fogadott be. Moszkva azt hangoztatta, hogy terroristák nyugati támogatással színlelt vegyifegyver-támadásokra készülnek, amelyek ürügyet szolgáltathatnak egy Szíria elleni újabb amerikai-brit-francia katonai csapáshoz.

 


Hasonló cikkek