Szlovákiai űrbiológus akcióban

November végén kezdődik az a Holdra tervezett szimulált misszió, amelyet Michaela Musilová, az Európai Űrkutatási Ügynökség szlovákiai szakembere vezet.

A Holdra és a Marsra tervezett, Hawaiiról induló szimulált misszió igazgatónője a Szlovák Űrkutatási Szervezet (SOSA) elnöknője Michaela Musilová, ismert szlovák űrbiológus. Az erre az évre már korábban betervezett Marsra indítandó szimulált misszió a munkacsoport egyik tagjának balesete miatt nem valósult meg.

A Hawaiin levő Mauna Loa űrállomás tulajdonosa azután úgy döntött, hogy a Marsra tervezett missziót összekötik a Holdra induló küldetéssel. Az űrállomás tulajdonosa mindkét misszió megszervezésével és irányításával Michaela Musilovát bízta meg, aki azonban szlovákiai munkáját és kutatásait továbbra sem adja fel. A Holdra irányuló missziót november végén kezdik meg.

„A hatodik NASA misszióra eredetileg egy szlovák rover indult volna, amelyet teljes mértékben a szlovák RoboTech Vision gyártó a Szlovák Űrkutatási Szervezettel közösen alkotott meg. Ezt a rovert azonban csak a jövő évben küldik majd az űrbe, most novemberben még az ESA – az Európai Űrkutatási Ügynökség hollandiai központjában tesztelésnek vetik alá. Az űrjáró-rover segít a bolygók felszínének, terepének tudományos célokra történő megfigyelésében. A rover adatai rendelkezésükre állnak továbbá a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Elektrotechnikai és Informatikai Tanszéke hallgatóinak is” – nyilatkozta Musilová.

Forrás: felvidek.ma

 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek