Tagokat vár a Csemadok Komáromi Városi Szervezete

Hajdan a „Spoli”, azaz a Hajósok Háza, a mai Danubius diákszálló nagyterme is szűknek bizonyult, e héten, kedden a Csemadok-ház központi helyisége is tágas volt a Csemadok Komáromi Városi Szervezete évzárójára érkező résztvevőknek. Arra, hogy új tagok kellenek, több felszólaló is utalt a március elsején tartott szerény rendezvényen, melynek elején Stubendek László polgármester, a városi szervezet elnöke, évértékelő beszédében előbb megköszönte valamennyi vezetőségi tag munkáját.

Nagyra értékelte a városi szervezet kapcsolatait olyan jelentős civilszervezetekkel, mint a Széchenyi István Polgári Társulás, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület, a Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társaság, és köszönetet mondott akcióik támogatásáért a Komáromi Művészeti Alapiskolának, a Komáromi Városi Művelődési Központnak és a Kossuth téri nyugdíjasklubnak. Szomorúan tudatta, az idén elmaradt a pótszilveszterként emlegetett karikatúrakiállítás, mert nem akadt alkotó, akinek gyűjteményes tárlatát a Csemadok Galéria látogatói elé tárhatták volna, és Csemadok-bált sem tartottak farsang idején. Örömhír az volt beszédében, hogy némileg felújították a Csemadok-ház nagytermét.

Kiderült, hogy a nézőtéren helyet foglaló Kürthy Veronika festményeiből tavasszal kiállítást rendeznek majd, a szónok megjegyezte, jó lenne visszaadni a Selye Napok egykori patináját. A városi szervezet országos hírű Concordia Vegyes Karának tavalyi tevékenységét Milány Bajnok Éva ismertette. Szomorú tragédiák és örömteli pillanatok egyaránt akadtak a kórus életében. Két kórustagjuktól búcsúztak örökre, egy kórustagjuk megnősült, az esküvőjén felléptek, két itthoni és egy magyarországi fesztiválon arany minősítéseket szereztek. Miután meghallgatták Jobbágy Zsuzsanna pénzügyi beszámolóját, régi-új vezetőséget választottak, majd Vass Laura, a Csemadok Komáromi Területi Választmánya titkára rövid köszöntőt mondott, az idei programról annyi hangzott el, hogy hagyományosan követi az eddigi években kifejtett tevékenységet és stabil pilléreken áll. Keszegh István vezetőségi tag arra kérte a megjelent tagokat, nézzenek körül, és ha látnak olyan fiatalokat, akiket érdekel a kultúra, hívják meg a Csemadokba.

Szép Erzsébet vezetőségi tag hozzátette, hamarosan jelentkezési lapokat jelentetnek meg a helyi sajtóban és a Madách könyvesboltban, melyek segítségével szintén jelentkezhetnek új tagok a városi Csemadok szervezetbe. A vitában először Tarics Péter, a Széchenyi István Polgári Társulás elnöke érdeklődött, miképp segíthetnék a városi szervezet munkáját, majd közölte, Széchenyi halálának áprilisi évfordulóján koszorúzást szerveznek komáromi emléktáblájánál. Azt is tudatta, levelet írt a komáromi civilszervezeteknek, emlékezzenek közösen október 22-én 18 órakor 1956 hatvanadik évfordulójára, olyan parádés szereposztással, amilyen még nem volt Komáromban. Dr. Hollósi Tamás, a Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társaság elnöke elmondta, június 11-én kárpát-medencei konferenciát rendeznek a komáromi Selye János Gimnáziumban abból az alkalomból, hogy nyolcvan éve írta meg dolgozatát Selye János a stressz-elméletről, és hatvan éve jelent meg Életünk és a stressz című könyve. Az évzáró résztvevői üdvözölték a nyolcvan éves Dr. Bastrnák Ferencet, a társaság korábbi elnökét.

(báj)

Fotó: a szerző


Hasonló cikkek