Tamásiban is megújult templomnak örülhetnek a hívek

Több mint félmilliárd forint kormányzati támogatásból felújítják a tamási Nagyboldogasszony-templomot és az ahhoz tartozó plébániaépületet – közölte az egyházközség plébánosa az MTI-vel

Mátyás Imre elmondta: 548 millió forintból csaknem teljes körűen megújul a templom. Az épület belsejében a többi között padlózatot cserélnek, padlófűtést építenek ki, kicserélik a villamos hálózatot és újrafestik a falakat.

A barokk stílusú műemlék épületben restaurálják az oltárképeket, a főoltárt, az orgonát, és felújítják a harangokat. A tervek szerint jövő tavasszal kezdődő rekonstrukció részeként megújul a toronysisak, kívülről újravakolják a falakat, és fali fülkében helyezik el a templom körül álló szobrokat. A templomudvarban sétányt alakítanak ki, és megújítják a templom külső világítását.

Az 1735 és 1745 között épült templom baldachinos főoltára 1776-ban, a kor elismert szobrásza, Hebenstreit József műhelyében készült. A város középkori templomának egy oszlopfőjét a szenteltvíztartó őrzi.

A templom legnagyobb ünnepe Mária mennybevételének napja, augusztus 15-e. A plébániát Tamásiban és három környező településen – Páriban, Regölyben, Fürgeden – csaknem négyezren támogatják egyházközségi hozzájárulással, hétvégenként mintegy 150 hívő vesz részt a miséken – mondta a plébános.

 

Hazai Tükör | PannonHírnök

Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek