Tavaly is úszott a pénzben a Bethlen alap

Az eredetileg előirányzott 26 milliárd forint helyett több mint 90 milliárd forintból gazdálkodhatott a határon túli magyarság támogatását bonyolító Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Nemzetpolitikai célú támogatásokra az eredetileg szánt 24,7 milliárd forintot még 61,3-al „dobták meg” – igaz, ebből végül „csak” 84,1-et fizettek ki.

Persze maga az alapkezelő sem járt rosszul, az eredeti 1,15 milliárd forintos saját működési költségét is megnövelték még 545 millió forinttal. Megjelenik egy rejtélyes, „egyéb kiadások” is a jelentésben az év közbeni büdzsénövelés során, hogy a 15,98 millió forint pontosan mire ment, az nem derül ki.

Mivel az EMMI-től az Alapkezelőhöz került a magyar általános iskolások határon túli kirándulásait szervező Határtalanul program, ennek 2,2 milliárd forintos tétele is év közben jelent meg a Bethlen-alap költségvetésében. A legtöbb pénzt, 74,5 milliárd forintot „egyedi elbírálás alapján” osztották el, ezek a kérelmek a Miniszterelnökséghez futnak be, onnan továbbítják őket a BGA-hoz, „szakmai javaslatokkal”.

A keret legnagyobb része (44 milliárd forint) erdélyi programokra ment, de a szlovákiai magyaroknak is jutott 5,5 milliárd.

Utóbbi nagy részét a BGA Felvidék s.r.o. kezelte. A „regionális pályázati felhívásra” 611 pályázat érkezett, 504 kapott támogatást összesen 92 millió forint értékben, míg a központi pályázat keretében 206 beérkezett pályázatra 110 millió forintot adtak (az igényelt támogatások összege ennél jóval magasabb, 304 millió forint volt). Volt pályázat szlovákiai önkormányzati fenntartású magyar óvodák fejlesztésére, erre 1,6 milliárd forintot fordítottak.

Nevelési, oktatási támogatásra Szlovákiából összesen 44 502 magyar iskolába járó diák szülei adtak be kérelmet, ennek összege egyszeri 22 400 forint, a felvidéki diákokra így összesen 995,7 millió forint jutott. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége is kapott 46,5 millió forintot a „Szülőföldön magyarul” programban. A szlovákiai magyar ifjúsági közösségek közül 45 pályázott a BGA-hoz, 42,6 millió forint értékben, érdekesség, hogy gyakorlatilag minden pályázó megkapta az igényelt támogatást, 42 millió forintot fizettek ki. Két pályázat érkezett Csehországból is 1,7 millió forintra.

A szlovákiai magyar civil, és egyházi szervezetek tavaly 30 pályázatot nyújtottak be 51 millió forint értékben, ezek is majdnem teljes egészében megkapták a támogatást, 49 millió forintot fizettek ki nekik.

A Magyarság Háza is több felvidéki programról számolt be, tavaly az „Útikalauz magyaroknak” keretében szeptember 7-én és 8-án a Csallóköz volt a téma, „két nap alatt táncbemutató, ismeretterjesztő előadás, klasszikus és könnyűzenei koncert, irodalmi program, gasztronómiai és kézműves foglalkozás keretében mutatta be a Felvidéket”, ezen kívül a felvidéki kitelepítettek emléknapján Hollós László „Ember az embertelenségben” című filmjét mutatták be és kiállítást szerveztek a Pozsonyi Magyar Galéria részvételével. A „Mátyás emlékév” keretében pedig tavaly márciusban Pozsonyban szerveztek kiállítást „Mátyás király – a mecénás és kora” címmel. Érdekesség, hogy a „Diaszpórában élő magyarság szervezeteinek támogatására” a világ leggazdagabb országaiban működő szervezetek is pályáztak, így svájci, kanadai, amerikai, svédországi, hollandiai, ausztráliai magyar szervezeteknek is jutott jellemzően pályázatonként 1 millió forint.

Idén hasonló nagyságrendű, 28 milliárd forint a BGA költségvetése, de a tendenciát látva szinte biztos, hogy év végére ez ismét a sokszorosára nő néhány kormánydöntésnek köszönhetően.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek