Több mint hatmilliárdos szennyvízhálózat-fejlesztés valósult meg Fejér és Komárom-Esztergom megyében

Európai uniós források felhasználásával 6,249 milliárd forintból valósult meg az Észak- és közép-Dunántúli szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 2. elnevezésű projekt, amely érintette Fejér megyében Dunaújvárost, Kulcsot, Pusztaszabolcsot és Rácalmást, Komárom-Esztergom megyében pedig Almásfüzitőt, Dunaalmást és Neszmélyt.

Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Fejérben érintett települések és az Északdunántúli Vízmű Zrt. (ÉDV) 5,668 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a megvalósításra, a többit az állami költségvetés finanszírozta.

A Környezeti- és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében Kulcs településen új csatornahálózat épült ki 31 kilométernyi gravitációs vezetékkel és 8 kilométernyi nyomóvezetékkel, továbbá kilenc közterületi átemelő létesült. Rácalmás szennyvizét több mint tíz kilométer hosszan a dunaújvárosi telepre vezették, mivel a város szennyvíztisztító telepének működése nem volt gazdaságos, és nem tudta biztosítani a szennyvíz megfelelő kezelését.

Dunaújvárosban a még nem csatornázott Északi Lakóterület szennyvízelvezetése valósult meg mintegy 13 kilométeres gerincvezeték, valamint két kilométer nyomóvezeték fektetésével, öt közterületi átemelő építésével. Pusztaszabolcson a meglévő szennyvíztisztító telepet fejlesztették, egy közterületi átemelőt felújítottak, illetve épült egy új átemelő is.

Almásfüzitő, Dunaalmás és Neszmély közös csatornahálózatot épített ki, amelynek központja egy teljesen új, biológiai szennyvíztisztító telep lett Dunaalmás külterületén. A településen emellett egy kilométernyi gravitációs vezeték és csaknem három kilométernyi nyomóvezeték létesült, valamint épült három új átemelő és felújítottak kettőt.

    Almásfüzitőn mintegy 11 kilométer gravitációs és nyolc kilométer nyomóvezetéket fektettek le, továbbá épült 94 új átemelő is. Neszmélyen majdnem két kilométer hosszan nyomóvezetéket fektettek le.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek