Többszáz tüntető a Greenpeace mellett Pozsonyban

A hősök nem bűnözők! – jelzi az aktivistákat védő transzparens. Ismét tüntetésre került sor a szlovák fővárosban. A pozsonyi SNP téren összegyűlt tömeg támogatásáról biztosította a Greenpeace Szlovákia szervezet őrizetbe vett aktivistáit.

„Azért gyűltünk ma össze ezen a békés tüntetésen, hogy kifejezzük a szolidaritásunkat, és támogatásunkról biztosítsuk azokat az aktivistáinkat, akik ellen tegnap büntetőeljárás indult közhasznú berendezés veszélyeztetése és rongálása miatt. Bízunk benne, hogy sikerül megváltoztatni a döntést, és az aktivisták mielőbb kiszabadulnak” – mondta Ivana Kohutková, a Greenpeace Szlovákia szervezet tagja a tüntetést követően.

A tüntetések szervezői szerint Szlovákia történetében ez az első eset, hogy környezetvédelmi aktivistákat előzetes letartóztatásban tartanak egy erőszakmentes akció miatt, amelyben senki sem sérült meg, és semmilyen tulajdon nem rongálódott meg. A tüntetésen hangsúlyozták: az aktivisták készek felelősséget vállalni a tettükért, a szervezők azonban az előzetes letartóztatást nem tartják arányos büntetésnek.

A Privigyei Járásbíróság vasárnap (december 2.) tizenkét Greenpeace-aktivista előzetes letartóztatása mellett döntött. Az aktivisták ellen közhasznú berendezés üzemeltetésének veszélyeztetése és rongálása miatt indult büntetőeljárás. A bíróság döntése ellen minden gyanúsított fellebbezett. A környezetvédelmi minisztérium állásfoglalása szerint az aktivisták előzetes letartóztatásba helyezése azt sugallja, hogy nincs különbség a környezetvédelmi aktivisták és a bűnözők között.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek