Tolvajok fosztogattak a kürti szőlőhegyen

Körülbelül 8-10 ezer eurós kára keletkezett a kürti mezőgazdasági szövetkezetnek azzal, hogy az ünnepek alatt ismeretlen elkövetők négyezer darab szőlőoltványt loptak el egy most felújított új telepítésből.

Kasnyik Tamás, a szövetkezet elnöke elmondta, kedd reggel a munkakezdéskor vették észre a lopást. A nyomokból egyelőre nem sok mindent lehet kiolvasni, mert a munkások már több hónapja dolgoznak a telepítésen, traktorral hordták ki az oszlopokat a támrendszer építéséhez és sok más jármű is megfordult helyszínen. Napok telhettek el a lopás és az észlelés között. „Négy napig szinte senki se volt a szőlőhegyen. A tolvajok a kihajtott, épp csak gyökeret vert szőlővesszőket tépték ki, sok esetben törték bele a földbe. Az eltulajdonított oltványokat legkésőbb holnap vagy holnapután mindenképpen ki kell majd ültetni.  Figyeljük majd, hol kerül sor a napokban telepítésre.” – hangsúlyozta az elnök.

A felderítést az is nehezíti, hogy sok út vezet a szőlőhegyre, a 300 hektár szőlőt szinte lehetetlen megőrizni. Régebben is előfordult itt szőlőlopás, a drótoknak is lábuk kelt. “A tolvajok megrendelésre dolgozhattak, de a szőlőfajtákhoz fikarcnyit se értettek, mert szélről, keresztben lopták el az oltványokat, összekeverve a fajtákat, ami majd egy kezelhetetlen kevert telepítést eredményez.” – mondta Kasnyik.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek