Tovább csökkennek, aztán meg is szűnnek roamingdíjak

Novemberben lép hatályba az Európai Parlament által elfogadott, egységes távközlési piacról szóló rendelet, amelynek alapján a jövő tavasszal tovább csökkennek, 2017. június 15-étől pedig megszűnnek a roamingdíjak – hangzott el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság háttérbeszélgetésén.

Az uniós rendelet értelmében a belföldi hívások díjait nem haladhatják meg a roamingdíjak, és ez két lépcsőben valósul meg. 2016 április 30-tól a hazai díjakon felül csak meghatározott, a korábbinál jóval alacsonyabb plusz díjat számolhatnak fel a szolgáltatók roaminghívás esetén, 2017 közepétől pedig – a nemzeti szabályozási hatóság engedélyével – csak kivételesen indokolt esetben lehet felárat alkalmazni.

Novemberben lép hatályba az Európai Parlament által elfogadott, egységes távközlési piacról szóló rendelet, amelynek alapján a jövő tavasszal tovább csökkennek, 2017. június 15-étől pedig megszűnnek a roamingdíjak – hangzott el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság háttérbeszélgetésén.
Kajzinger Ervin, az NMHH nemzetközi és stratégiai igazgatója kifejtette: elvileg van esély arra, hogy az új roaming szabályozás bevezetése miatt a belföldi áraikat megemelik a szolgáltatók, előre azonban nehéz megmondani, hogy mi fog történni. Hozzátette, a rendelet lehetőséget biztosít a folyamatos nemzetközi roaming korlátozására. Például ha valaki külföldi társaság SIM-kártyáját használva, folyamatosan roamingolna, akkor egy bizonyos forgalom felett legfeljebb a jelenlegi roaming díjaknak megfelelő árakat alkalmazhatják a szolgáltatók.

Az uniós rendelet a hálózatsemlegességre vonatkozóan konkrét szabályozást fogalmaz meg, ennek alapján nem lehet az interneten korlátozni vagy lassítani a különböző tartalmakat vagy szolgáltatásokat, forgalomkorlátozás pedig csak kivételes esetben és csak ideiglenesen engedélyezett. Az új szabályokat a rendelet hatálybalépésétől kezdve alkalmazni kell, a részletszabályok kidolgozására pedig 9 hónap áll rendelkezésre.

A rendelet tartalmazza azt is, hogy speciális, nagy sávszélességet igénylő hálózati szolgáltatást csak akkor lehet kínálni, ha erre van kapacitása a szolgáltatónak, és ez nem befolyásolhatja az internet szolgáltatása minőségét. A beszélgetésen szó volt arról is, hogy a 3400-3800 megahertzes frekvenciákat várhatóan jövő év elején értékesíti a hatóság, az árverésre szóló felhívás ez év decemberében, vagy 2016 januárjában jelenik meg.

MTI

Related posts:

  1. Varga: Az álnyugdíjkasszák szűnnek meg A forma maradhat, de csak akkor, ha a tagok legalább…
  2. Megjelent az iskolatej rendelet Tej mellett joghurtot, kefirt és ömlesztett sajtot is kaphatnak az…
  3. Hosszú Katinka három számban is a legjobb idővel jutott tovább A 21 fős magyar úszócsapatból 13-an mutatkoztak be Dohában szerdán,…

Hasonló Bejegyzések bitosítva a Yet Another Related Posts Plugin segtségével.

Yarpp


Hasonló cikkek