Tovább korszerűsödött a bonyhádi kórház

A fekvő és járóbeteg ellátásban több mint 50 éve résztvevő állami fenntartású bonyhádi kórház ismét fontos mérföldkőhöz érkezett.

Az intézmény sikeresesen valósította meg a 264 millió forint támogatásból az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett TIOP 2.2.6/12/1/B-2013-0011 azonosító számú, „Bonyhád Kórház és Rendelőintézet korszerűsítése” című nyertes pályázatát. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A kórház korábbi átalakításának folytatásaként teljes körűen megújult a most átadott tüdőgyógyászati részlege is.

A megvalósított pályázat során a tüdőgyógyászati funkciók a főépülethez kerültek integrálásra. A tüdőgyógyászati diagnosztika ezzel a beruházással a fekvőbeteg osztályához kapcsolódik, az eddig külön álló épületből. A betegek ellátását ezzel a korábbi négy helyett három épületben valósítják meg.

Az építési beruházással érintett 347 m2-es terület újult meg. A mai kor színvonalának megfelelővé vált az orvosi, ápolási eszközpark és informatikai rendszer is.

A tüdőgyógyászati eszközök fejlesztése, a meglévő 40 éves gépek cseréjét szolgálták. A digitális mellkas átvilágító berendezés beszerzésének eredményeként, korábbi fázisban felismerhetőek lesznek a tüdőbetegségek.

A korai diagnózis hozzájárul az olcsóbb terápiás ellátáshoz, a betegek életminőségének teljes visszaállításához, és az egészségben eltöltött életévek növeléséhez a térségben.

A tüdőgyógyászat mellett az egynapos sebészet is bővült. A műtéti eszközök, berendezések fejlesztése hozzájárul, hogy a bonyhádi térség lakosainak gyorsabb és teljesebb körű legyen az ellátása. A projekt zárását követően az OEP által finanszírozott egy napos sebészeti esetszám is növekszik. A többletfinanszírozással és a beszerzett új eszközökkel új műtéti típusokat vezetnek be illetve egyes műtéttípusoknál a várólistát tudják csökkenteni.

 

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek