Ugatókat írnak össze

Ha a közgyűlés is jóváhagyja a menetrendjét, ebösszeírást tartanak a megyeszékhelyen október 25. és december 5. között

Az állatvédelmi törvény szerint az önkormányzatoknak ebrendészeti feladataik elvégzése érdekében, és a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel háromévente legalább egy alkalommal ebösszeírást kell végezniük. A legutóbbi Kecskeméten 2018 őszén volt, így most aktuális a következő. A törvény előírja a kutyák helyi elektronikus nyilvántartását és meghatározza az adatbázis kötelező adattartalmát.

Az összeírás önbevallásos módszerrel történik. Ebenként egy adatlapot kell majd kitölteni és az önkormányzat igazgatási osztályára postai vagy elektronikus úton, szkennelve beküldeni (6000 Kecskemét, Pf. 144 és ebnyilvantarto@kecskemet.hu), vagy bedobni a hivatal gyűjtőládáiba a városházán vagy a hetényegyházi kirendeltségen.

A formanyomtatványt a hetényegyházi kirendeltségen, a járási hivatalban (Széchenyi körút 12.), a Deák téri és a Rákóczi úti kormányablakban, a Fecske utcai földhivatalban, a piaccsarnokban, a városrendészetnél és a járási hivatal állategészségügyi osztályán (Halasi út 34.) is el lehet érni, már október 22-től. De a kutyákat az interneten is lehet regisztrálni október 25-től (www.kecskemet.hu/ebnyilvantarto).

  1. január 1-jétől a négy hónaposnál idősebb ebeket mikrocsippel megjelölve lehet csak tartani.

Az önkormányzat felhívta a figyelmet: ha a kutyatulajdonos ennek a kötelezettségének még nem tett eleget, az ebösszeírási adatlap kitöltése előtt azt pótolja. Ha nincs beültetett chip, 225 ezer forint állatvédelmi bírság szabható ki. 150 ezer forintos bírsággal az a gazdi is sújtható, aki nem szolgáltat adatot négylábú kedvencéről.

Az ebösszeírásban a mikrocsippel ellátott és az állatorvosnál már korábban regisztrált, a központi nyilvántartásban szereplő kutyákat is be kell jelenteni.

Az ebtulajdonosok az összeírást követően is kötelesek az adatokban bekövetkezett változásokat, szaporulatot írásban jelezni.

Az adatlapon a kutya fajtája, neme, színe, születési ideje, hívóneve, tartási helye mellett többek között fel kell tüntetni a beültetett mikrocsip sorszámát, a beültetés időpontját, a magánállatorvos nevét, ivartalanított eb esetén az ivartalanítás időpontját, az oltásra vonatkozó adatokat, az utolsó veszettség elleni védőoltás dátumát, az oltóanyag nevét, gyártási számát, és hogy az állat veszettség miatt megfigyelés alatt áll-e, veszélyessé lett-e minősítve. – írja a BAON.hu

Révhegyi Andrea

 

 

 


Hasonló cikkek