Új bölcsődét építenek Szegeden

Uniós támogatással új, 64 személyes bölcsőde épül csaknem 1,1 milliárd forintos beruházással Szegeden jövő őszre – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

 

Integrált rendszerű, sajátos nevelési igényű gyermekek elhelyezésére

 

Az újszegedi városrészben, a Töltés utcában 1986 óta működik bölcsőde egy több mint százéves, korszerűtlen ingatlanban. Ezt váltja majd ki az új épület, ahol integrált rendszerű, sajátos nevelési igényű gyermekek elhelyezésre is szolgáló bölcsőde működik majd – írták.

A Bagoly utca jelenleg üres telkén 1544 négyzetméteres területű bölcsődei főépületet és egy 46 négyzetméteres melléképületet emelnek. Köréjük parkosított játszórészek, valamint fedett és nyitott teraszok kerülnek. Mindkét épület földszintes, extenzív zöldtetővel, pozsgás növényekkel telepítve készül.

 

Így néz majd ki az új bölcsőde – szeged.hu

 

Hat, egyenként több mint 50 négyzetméteres gyermekszoba

 

Az akadálymentesített főépület a fő közlekedőfolyosó mentén két részből áll: az egyik oldalon a napi működéshez szükséges helyiségek, valamint a külön gazdasági bejárattal ellátott konyha található majd. A bölcsőde belső felén kap helyet a hat, egyenként több mint 50 négyzetméteres gyermekszoba a hozzájuk kapcsolódó öltözőkkel, vizesblokkal, raktárakkal. Mindegyik csoportszobához közvetlenül kapcsolódik majd egy-egy, több mint 40 négyzetméteres részben fedett terasz.

Az épület fűtéshez és hűtéshez szükséges energiát hat levegő-víz hőszivattyú biztosítja. Az épületben padló- és mennyezetfűtést, valamint mennyezethűtést alakítanak ki. Gázbekötés nem készül, a konyhai berendezések mind elektromosak lesznek.

 

Az udvaron a gyermekeknek három vizes tocsogó épül

 

A tetőre napelemes rendszert telepítenek. A belső világítást LED-fényforrások biztosítják, és kiépítik az informatikai, kamera- és behatolásjelző-rendszert. Az udvaron a gyermekeknek három vizes tocsogó épül, a tereprendezést követően pedig 1500 négyzetméteren füvesítik az udvart, 25 fával és cserjékkel beültetve, kerti játékokkal.

A 800 millió forintos európai uniós támogatásból és 285 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló beruházás kivitelezője a szegedi Miksi Bau Kft.

 

Bölcsődefejlesztési programban hat intézmény újult meg

 

A szegedi önkormányzat által 2017-ben indított bölcsődefejlesztési programban hat intézmény újult meg, 1,380 milliárd forintból, amelyből 1,140 milliárd forintot uniós támogatás fedezett. A program a Vitéz utcai bölcsőde rekonstrukciójával folytatódik – áll a közleményben.

Forrás: MTI.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek