Új kilátó és tanösvény ékesíti Garamtolmácsot

A közelmúltban adták át rendeltetésének a Szlovák Turisták Klubja (KST – Klub slovenských turistov) helyi csoportjának jóvoltából kialakított tolmácsi tanösvényt. Az első, közel kilenc kilométer hosszan húzódó turistaútvonal a Plešovica nevet kapta.

A tolmácsiak és a környék lakosai eddig csupán aszfaltozott útfelületeken tudtak hódolni a mozgás iránti szenvedélyüknek, s egy erdei útvonal kialakítása is régóta váratott magára. A tanösvény ötlete már 2017-ben felmerült, kialakításának folyamata azonban egészen 2020 végéig elhúzódott – adta hírül hétfőn a ma7.sk.

Mint ismertetik, a kisgyermekes családok által is könnyen végigjárható tanösvény Tolmács lipníki városrészének főteréről indul; itt található az első információs tábla, ami többek között a város történelmébe ad betekintést. A közeli parknál továbbhaladva 500 méter után van az a temetőnél elhelyezett információs tábla, ahonnan kevesebb mint 2 kilométernyire van a kilátó. Az ösvény egy vadregényes erdei területre vezet, ahol 2017 júliusában barnamedvét is láttak.

Maga a kilátó 306 méteres magasságban van, ezért az építőanyagok szállítása leginkább kézi erővel valósult meg. A konstrukció összeszerelésénél nem hegesztettek, hanem kizárólag csavarokat használtak. A turistaösvény legmagasabb pontjáról rálátni a tágabb régióra, így Kiskoszmályra, Újbarsra és Lévára, különös tekintettel Nagykoszmály garami víztározójára, de kedvező időjárás esetén a látótérben Esztergom is kibontakozhat.

A gyönyörű kilátást is magába foglaló túraútvonalat összesen hat információs tábla szegélyezi a ma7.sk szerint. Ezek felvilágosítást nyújtanak a térség természeti érdekességeiről, valamint a növény- és állatvilágról. Ami a növényvilágot illeti, honos a fekete bodza, az ártéri japánkeserűfű, a vadrózsa és a kövirózsa, az erdei pajzsika, a fehér akác, az odvas keltike, a vérehulló fecskefű, a piros gólyaorr, a széleslevelű gyékény, az olocsáncsillaghúr, az erdélyi gyöngyperje és természetesen az erdeifenyő, továbbá az elmaradhatatlan kocsányos tölgy – ismerteti a m7.sk.

A Plešovica név a szlovák Plešivica (Kopasz-hegy) helynév átvétele – írja a ma7.sk. Ismertetésük szerint a Tolmácstól nyugatra elterülő magaslat korábban a garamszentbenedeki apátság birtokát képezte.

Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek