Már járható az M80-as első szakasza

Megnyitották az M80-as gyorsforgalmi autóút Vasszentmihály és Rábafüzes közötti 6,6 kilométeres szakaszát, amelyet csütörtök délutántól már használhatnak is a közlekedők. A Körmendig tartó szakasz őszre készül el

A beruházásnak köszönhetően jelentősen csökken Rönök és Szentgotthárd-Jakabháza községek átmenő forgalma, de amennyiben osztrák oldalon is elkészülnek az S7-es autóút és az országhatár között tervezett fejlesztések, Rábafüzest is elkerülheti majd a határátkelőhely felé irányuló forgalom. Az M80-as autóút következő, Vasszentmihálytól Körmendig tartó szakaszát várhatóan még idén ősszel átadják.

Az útszakasz megnyitása előtt tartott sajtótájékoztatón Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta: a Vasszentmihály és Körmend közötti 19,4 kilométeres szakaszon jelenleg vízépítési és forgalomtechnikai munkák zajlanak. A teljes, 29 kilométer hosszúságú Körmend-Rábafüzes közötti gyorsforgalmi út költsége nettó 62 milliárd forint, amelyet részben uniós, részben hazai forrásokból finanszíroznak.

Az új autóúton négy különszintű csomópont épül ki, 24 felüljárót és 13 aluljárót építenek meg. A még épülő szakaszon Vasszentmihálynál található majd Magyarország egyik leghosszabb, 575 méteres völgyhídja, amelynek magassága 22 méter.

Az útátadón V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) azt hangsúlyozta: a gyorsforgalmi út megépülése fordulópont a térség életében, megkönnyíti Budapest és Győr elérését is.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere (Fidesz) kiemelte: a néhány évvel ezelőtt megvalósult vasútvillamosításnak és a gyorsforgalmi útfejlesztésnek köszönhetően Szentgotthárd olyan központi logisztikai szerepet tölthet be, ami hozzájárulhat, hogy a város ipari parkjában megtelepedett vállalkozások újabb fejlesztéseket hajtsanak végre.

Pékó Tamás, Rönök polgármestere (független) úgy fogalmazott: több évtizedes álmuk valósult meg az M80-as autóúttal, hiszen nemcsak a települések nyugalmát, de elérhetőségüket és gazdasági lehetőségeiket is javítja.

Kiemelt képünkön a még épülő vasszentmihályi völgyhíd. Fotó: Wikimedia

Hazai Tükör | PannonHírnök

Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek