Ukrajna – lassan kiürül az ország

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Ukrajnában jelenleg 477 ezer munkanélküli van

Egy felmérés szerint, melyet 7700 állást kereső bevonásával végeztek, a megkérdezettek több mint 90 százaléka nem tervezi, hogy az országon belül helyezkedik el. A külföldre igyekvők felének célállomása Lengyelország. Az utóbbi években sokan állapodtak meg Csehországban is.

Nem véletlenül, cseh cégek 30-90 ezer hrivnyának megfelelő havi bért kínálnak az ukrajnai vendégmunkásoknak. Ez meghaladja Volodimir Zelenszkij államfői fizetését…

Prága az utóbbi években az ukrajnai munkavállalóknak biztosított kvótát folyamatosan bővítette. Korábban évente 10 ezer, majd 20 ezer, jelenleg 40 ezer ukránt alkalmazhatnak legálisan – tájékoztatott Jevhen Perebijnisz. Ukrajna csehországi nagykövete hozzátette: az az általános vélemény, hogy „az ukrajnaiak munkaszeretők, gyorsan tanulnak, gyakorlatilag nincsenek nyelvi nehézségeik”.

Az UNIAN rámutat: míg Ukrajnában jelenleg a havi átlagfizetés 13 612 hrivnya, a cseh vállalkozók 30-90 ezer hrivnyának megfelelő béreket kínálnak. Azaz, a vendégmunkások keresete meghaladja az ukrán államfő illetményét, ami 2020-ban havi 28 000 hrivnya volt.

Ella Libanova, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia igazgatója szerint, azoknak az ukránoknak a száma, akik külföldön vállaltak munkát, s már nem is kívánna hazatérni, elérheti az 5 milliót.


Hasonló cikkek