Ukrán elnökválasztás – Zelenszkij: első lépésként tűzszünetet kell elérni a Donyec-medencében

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökjelölt szerint a Donyec-medencei válság rendezésének első lépése, hogy valódi fegyvernyugvást érjenek el a térségben. Erről abban az interjúban beszélt, amelyet vasárnap adott az Ukrajina televíziónak.

A Központi Választási Bizottság (CVK) vasárnap hirdette ki az ukrajnai elnökválasztás múlt vasárnapi első fordulójának hivatalos végeredményét, amelyen a humorista-producer, a Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt jelöltje végzett az első helyen több mint 30 százalékos eredménnyel, a másodikon pedig Petro Porosenko hivatalban lévő államfő kicsit kevesebb mint 16 százalékkal, így ő ketten kerültek be az április 21-i második fordulóba.
“Mindenki érti, hogy a fő feladat nem egyszerűen megállítani a háborút, hanem megtenni az első lépést. Beszüntetni a tüzet” – fejtette ki. “Nem engedhetünk meg magunknak hosszú folyamatot, mert minden nap azzal a hírrel kezdjük a reggelt, hogy hány katonánk halt meg Keleten” – fogalmazott Zelenszkij. Megjegyezte: abban is mindenki egyetért, hogy a rendezésre életre hívott minszki formátumot meg kell reformálni.

Hangsúlyozta, hogy fel kell újítani a nyugdíjak kifizetését a szakadár területeken élők számára. “Nem elég ígérgetni nekik, hanem fel kell újítani velük a kapcsolatot, ők is ukránok” – hangoztatta.
Hozzátette, olyan “információs háborút” kell kezdeni, amelyet az ukrán fél nyer meg azzal, hogy visszaszerzi a szakadár területeken élők bizalmát.
Zelenszkij határozott igennel felelt arra a kérésre, hogy készen áll-e tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. “Embereket, területet feláldozni sohasem fogunk. Ukrajna integritásának állandónak kell lennie” – szögezte le egyúttal az elnökjelölt.
A kelet-ukrajnai háború mellett Ukrajna másik fő problémájának azt tartja, hogy a tőkével rendelkezők félnek befektetni az országban. Ígértet tett arra, hogy ha ő lesz az államfő, garantálni fogják a befektetések biztonságát és intézkedéseket tesznek a korrupció megfékezésére, egyebek között beindítják a korrupcióellenes bíróság munkáját.
Biztosított afelől, hogy Ukrajna nem tér le az európai integráció útjáról. “Ezt az irányvonalat Ukrajna már rég kiválasztotta, és senki sem akarja megváltoztatni” – mondta. Leszögezte, hogy ő Ukrajna NATO-csatlakozása mellett van, de szerinte mindenképpen népszavazást kell majd tartani róla.

 


Hasonló cikkek