Ungvárt is bekapcsolnák Nyugat-Európa vasúti rendszerébe

A Miniszteri Kabinet jóváhagyta a Csap és Ungvár közötti európai szabványú vasútvonal megépítését. Ha a terv megvalósul, Ungvár lehet a nemzetközi személyszállítás központja.

A hírt Olekszij Honcsarenko parlamenti képviselő osztotta meg saját Telegram csatornáján. Az idei költségvetésből 5 millió hrivnyát különítenek el a munkálatokra. A pénz kezelője az infrastrukturális minisztérium, kedvezményezettje pedig az Ukrán Vasúttársaság.

Mint ismeretes, Európában 1435 mm széles nyomtávon közlekednek a vonatok, míg Ukrajnában 1520 mm nyomtávon. Ha megépül az új vasútvonal, az lehetőséget nyújt az ungvári közlekedési csomópont kialakításához, ahol az Ukrajna különböző vidékeiről érkező személyvonatok utasai átszállhatnak  a nyugat-európai szerelvényekre.

Megjegyzendő a gondolat távolról sem új. Már a múlt században is felmerült, hogy Csap helyett (mellett) Ungváron legyen a régió nyugati kapuja. A 2000-es évek elején, amikor a Janukovics-kormány egyik legbefolyásosabb tagja, Hrihorij Kirpa lett az ukrán közlekedési miniszter, a cél érdekében teljesen felújították az ungvári vasútállomást. A munkálatok 2004-ben fejeződtek be. Miután Kirpa ugyanazon év decemberében tisztázatlan körülmények között életét vesztette (valószínűleg meggyilkolták), a fejlesztés leállt. Maradt a jelenlegi utasforgalomhoz képest aránytalanul túlméretezett váróterem…

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek