Világbajnok lett a jeges vb-n Plavec Péter

Az észak-komáromi születésű, jelenleg Bécsben élő Plavec Péter tavaly júliusban rekordot döntve úszta át az Északi-csatornát. Péter múlt héten a lengyelországi jeges világbajnokságon remekelt, ahol egy aranyat és két ezüstöt szerzett.

Február 4-e és 6-a között szervezték meg Lengyelországban a jeges világbajnokságot, melyre 30 országból mintegy 300 versenyző érkezett, hogy a mindössze 3 fokos Odra folyó holt ágában különböző távokat teljesítsen. A rövid távokon – 500 méter alatt – bárki indulhatott, a hosszú távokon – 500 és 1000 méter között – azonban kvalifikálni kellett.

Szlovákiát egy 9 fős csapat képviselte, Péter a hosszú távokon mérettette meg magát. „Indultam 250, 500 és 1000 méteren, illetve egy 50 méteres váltón. Úgy terveztem, hogy tagja leszek a 250 méteres váltónak is, de azt végül nem vállaltam, mert a végére nagyon elfáradtam. Az Odra folyó holt ágában egy 25 méter hosszú részt jelöltek ki. A víz 3 fokos volt, a levegő 5-6 fok körül mozgott, de sokat esett és nagyon fújt a szél, így a hőérzet jóval kevesebbnek tűnt, olyan -2, -3 fokosnak” – mesélte Péter, aki mindjárt az első versenynapján aranyérmet szerzett 500 méteren és korosztályában világbajnok lett. Szombaton 1000 méteren lett ezüstérmes, vasárnap szintén a dobogó második fokára állhatott fel 250 méteren. „Számomra az volt a legnehezebb, hogy megemésszem, hogy nem nyertem meg az 1000 méteres távot, mert mindössze 0,13 másodperccel maradtam le az aranyról. Tudtam volna gyorsabban is úszni, de nem vettem észre a vetélytársamat, aki így megelőzött” – árulta el Péter.

A jeges úszó beszélt az időeredményekről is, melyek első látásra talán nem tűnnek kiemelkedőnek, de ember legyen a talpán, aki a 3 fokos vízben, elfagyott végtagokkal, fogvacogva ilyen teljesítményre képes. Az 1 kilométert 16 perc 14 másodperc, az 500 métert 7 perc 24 másodperc, míg a 250 métert 3 perc 35 másodperc alatt teljesítette.

A szlovákiai csapat összesen 13 érmet szerzett, a világbajnokságon a hazaiak, vagyis a lengyelek remekeltek leginkább, több világrekord született. „Hetente 5-6 alkalommal edzek. Egyrészt uszodába járok, ahol edzővel készülök, másrészt a Duna holt ágában vagy a környező tavakban gyakorlom a hideg vízben úszást. Amikor elkezdtem a jeges úszást, többet kellett edzenem a hideg vízben, de ahhoz már hozzászoktam, ezért most a technikámon igyekszem javítani” – ecsetelte Péter, aki a lengyelországi eredményével automatikusan kvalifikálta magát a 2023-as jeges világbajnokságra, amit jövő januárban a francia Alpokban szerveznek.

Emellett a Sportfanatickal is nagy dobásra készülnek. Nyáron San Franciscoba utaznak, hogy az Alcatraz-szigetről kiússzanak a partra. A táv ugyan nem hosszú, azonban rettenetesen hideg itt a víz, tele van cápákkal a sodrás pedig olyan erős, hogy U alakban kell majd tempózniuk, hogy partot érjenek. Szeptember végén pedig Hawaiin úsznak az Ohau- és a Molokai-szigetek között.

Forrás: Szinak, bumm.sk

Fotó: Plavec Péter, Sikora Foto

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek