Vaddisznó csapat tanyázik Pozsony Kramáre városrészében

Majdnem egy tucat vaddisznó tanyázik Pozsony Kramáre városrészében, a Bárdoš utcában. Állatorvos segítségével igyekeztek befogni őket.

Vaddisznók tanyáznak Pozsony (Bratislava) Kramáre városrészében, a Bárdoš utcában. Tanyájukat egy elhagyott telken fedezték fel, melyen családi ház is áll. A szklovák rendőrség elkerítette a területet és figyelmeztetett, hogy kerüljék az emberek, főleg a kutyát sétáltatók. Körülbelül 10 vaddisznó telepedett meg a telken, négy anyadisznó és a malacaik. Állatorvos segítségével igyekeznek befogni őket – tájékoztatott a közösségi hálón Jakub Mrva pozsony-újvárosi (Nové Mesto) önkormányzati képviselő. „A vaddisznók elfoglalják az elhagyott, gazzal benőtt telkeket, főleg ha azon gyümölcsfák is vannak, mint itt is. Amíg a tulajdonos nem tisztítja meg a telket, jól érzik magukat, és élelmet is találnak. Több ilyen területen is tanyát vertek már Kramáren, és portyázni járnak a környékre” – írta Mrva.

A képviselő azt javasolja, a járókelők ne zavarják a vaddisznókat, ne fényképezzék őket, főleg a kutyások kerüljék az ilyen részeket. Ha az állatok nem érzik veszélyben magukat, főleg a kutyák miatt, nem veszélyesek az emberre. Mrva tanácsa szerint aki vaddisznókba botlik, kösse pórázra a kutyáját, várja meg, amíg elvonul a csorda, vagy menjen át az út másik oldalára, biztonságos távolságba.

A Pozsonyi Járási Hivatal erdőgazdálkodási osztálya szerint sok tényező befolyásolja, hogyan alakul a helyzet, hatással van rá, hogy egyre több turista és kutyasétáltató járja az erdős részeket, sokszor szabadon engedve a kutyákat. Mindez zavarja az erdei állatokat.

„Eleinte egyesek még etették is a vaddisznókat, azok persze rászoknak erre, és visszatérnek azokra a helyekre, ahol finomabb falatokat találnak, mint általában az erdőben” – tájékoztatta a TASR-t a járási hivatal. Az embereknek nem tanácsolják kidobni az ételmaradékokat, inkább kerüljék a találkozást a vaddisznókkal. A hivatal szerint időbeni korlátozást lehetne bevezetni az erdőjárásra, hogy a vadászok ritkíthassák az állományt. Lakott terület közelében ugyanis a biztonsági előírások miatt nagyon nehéz elejteni a vadat, és korlátozva van a fegyverhasználat.

Forrás: tasr, bumm.sk

Fotó: Pexels

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek