Változatos programok a XII. Vajdasági Szabadegyetemen

Közéleti, gazdasági és kulturális témákkal foglalkozik július 10. és 14. között a XII. Vajdasági Szabadegyetem az észak-bácskai Kishegyesen (Mali Idjos).

A Kátai tanyán ezúttal is a fiatal vajdasági magyar értelmiség összefogását, együtt gondolkodását és véleményformálását érintő kérdések jelennek meg. A szakmai előadásokat beszélgetések, viták, csapatépítő foglalkozások, játékok és koncertek követik.

Az előadók között vajdasági és magyarországi közéleti személyiségeket, politikusokat, írókat, színészeket, gazdasági és médiaszakembereket találunk.

A szabadegyetem honlapján szereplő program szerint a július 10-i nyitóelőadást Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke tartja. A négy nap alatt szó lesz az Európai Unió bővítéséről és az ezzel kapcsolatos kisebbségi kérdésekről, a területi fejlesztésekről, a határokon átívelő – Kárpát-medencei – együttműködésekről a magyar kiscégek között, az informatika gazdasági hatásairól, az innovációk szerepéről, valamint a színházat, az irodalmat, és általában a kultúrát érintő kérdésekről.
A vasárnapi zárás előtt A magyar nemzetpolitika négy éve és a vajdasági magyar politikai érdekképviselet címmel szerveznek kerekasztal-beszélgetést, amelynek vendége Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke lesz.

A Vajdasági Szabadegyetem résztvevői elsősorban a Vajdaságban élő és tanuló vajdasági magyar fiatalok, friss diplomások és fiatal vállalkozók, Magyarországon tanuló vajdasági magyar hallgatók, valamint együttműködő szervezeteik tagjai, aktivistái. A négynapos rendezvényen átlagosan 150 hallgató vesz részt, az előadók és a sajtó képviselő miatt azonban egy-egy napon akár 250-en is megfordulnak a rendezvénynek helyet adó Kátai tanyán.

 


Hasonló cikkek