Vandálok döntötték le Franciaország egyik keresztény szimbólumát

Ismeretlen vandálok ledöntötték a dél-franciaországi Pic Saint-Loup hegyén található ikonikus vaskeresztet, majd graffitikkel borították be az alapját – adta hírül a Hirado.hu

A több mint kilenc méter magas emlékmű, amelyet 1911-ben állítottak a korábbi fakereszt helyére, Hérault megye és Languedoc régió kiemelten fontos szimbóluma volt, melyet kilométerekről is látni lehetett. A rongálás tényét hétfőn fedezték fel, egyelőre nem akadtak a vandálok nyomára – írta a breitbart.com.

A 900 kilogrammos vaskereszt a hat kilométer hosszan fekvő Pic Saint-Loup legmagasabb pontján, 628 méterrel a tengerszint felett állt. A vandálok nem álltak meg a  tartomány egyik legnagyobb látványosságának ledöntésénél, graffitikkel borították be az alapját.

„Ez egy szimbolikus hely Hérault és az egész Montpellier-medence lakosainak, mert mindenhonnan látható. Turisták és zarándokok másszák meg a hegyet minden évben azért, hogy közelebbről is szemügyre vehessék ezt a csodálatos keresztet” – mondta Michel Plagniol atya, a Montpellier-ben található Saint-Pierre-katedrális rektora.

A hatalmas vaskereszt nem először lett a vandálok áldozata, 1989-ben is megrongálták. A helyi rendőrök vizsgálják az ügyet. A választott tisztviselők és a helyi lakosok egyetértenek abban, hogy a szimbólumot az eredeti formájában kell helyreállítani.

Európában egyre nő a vandalizmus és a keresztény jelképek és épületek meggyalázásának száma. Eddig a legtöbb eset Franciaországban történt, ahol a kormány statisztikái szerint „átlagosan napi három alkalommal rongálják, szentségtelenítik meg vagy gyújtják fel” az egyházakat, iskolákat, temetőket és műemlékeket.

A New York-i székhelyű Gatestone Institute politikai elemzőintézet döbbenetes jelentést publikált a tavalyi évben elkövetett keresztényellenes támadásokról. A szervezet több ezer újságcikk, rendőrségi jelentés és témába vágó blogbejegyzés elemzése alapján megállapította, hogy 2019-ben háromezer keresztény templomot, iskolát, temetőt gyaláztak meg bűnözők Európában.

A jelentés szerint a támadók gyújtogatnak, fosztogatnak, sátánista rajzokat festenek fel, lopnak, rongálnak, de az is előfordult, hogy szükségleteiket végezték el a kegyhelyeken.

Forrás: Hirado/vasarnap.hu


Hasonló cikkek