Varga Judit: az Európai Parlament nem a megoldás, hanem a probléma része volt a válság idején

A koronavírus-válság idején az Európai Parlament nem a megoldás, hanem a probléma része volt, és egy amúgy is nehéz helyzetben támadta az európai család egy tagját – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter a Valeurs actuelles című francia hetilap internetes kiadásában szerdán megjelent interjúban.

Varga Judit megdöbbentőnek nevezte azokat a támadásokat, amelyekkel Magyarországnak a rendkívüli intézkedések bevezetése miatt szembe kellett néznie. Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarországnak a vírushelyzet megoldásán túl egy másik frontot is nyitnia kellett, hiszen kénytelen volt kezelni a média és az európai intézmények támadásait.

Az Európai Parlament (EP) történelmi árulást követett el az országgal szemben, mindeközben semmilyen konkrét intézkedést nem tett annak érdekében, hogy segítsen a vírus elleni küzdelemben. Kijelentette: a nemzetközi támadások teljességgel megalapozatlanok és fölöslegesek voltak, a liberálisok fő mondanivalói kizárólag álhíreken alapultak.

“Van egy kétoldalas törvényünk, de senki nem vette a fáradságot, hogy azt elolvassa. Ráadásul a törvény gyakorlati alkalmazását tekintve nem volt lényegi különbség a többi EU-tagállam és Magyarország között. Kormányunk intézkedései gyorsnak, rendkívül hatékonynak és megfelelőnek bizonyultak” – fogalmazott Varga Judit.

A miniszter kiemelte, az uniós parlamenttel ellentétben az Európai Bizottság elolvasta a törvényt, és elismerte, hogy nincs “összeütközés” a magyar jog és az uniós szerződések között.

Az Európai Bizottság azt állította, hogy minden ország intézkedéseit ellenőrizni fogja a válság idején, összehasonlítást és elemzést célzó dokumentumokat készítve, ám ezeket soha nem tették közzé. Mi elvégeztük ezt a munkát és elkészítettük az összehasonlító táblázatot, melyet a tagállamoknak is megküldtünk, kérve az észrevételeiket – mutatott rá Varga Judit.

Közölte: inkább kölcsönös tiszteletre, szolidaritásra és segítségnyújtásra van szükség, valamint a megosztottságot okozó kritikák mellőzésére. Szavai szerint minden kormány azt tette, amit a legmegfelelőbbnek tartott az állampolgárai számára.

Ezt tiszteletben kell tartani. “Általánosságban véve pedig úgy gondolom, hogy ez a demokrácia gyakorlásának tanulsága is” – vélekedett.

A külső határok védelmével kapcsolatban a miniszter azt mondta, az európai határok védelmének és az illegális migráció megállításának követendő normává kellene válnia az európai politikában. A régóta hangoztatott magyar álláspont szerint, ha Európa nem vigyáz határaira, akkor azt kockáztatja, hogy elveszíti a létrehozott jólétet – közölte.

Mindig úgy véltük, hogy nekünk először Magyarországra kell gondolnunk. Ez nem akadályozza meg, hogy hűséges tagjai legyünk az Európai Uniónak, hiszen évszázadok óta védjük Európa határait” – tette hozzá Varga Judit.


Hasonló cikkek